Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Wat zijn likdoorns eigenlijk?

Gezond

Wat zijn likdoorns eigenlijk?

24 februari 2016
Deel met je vrienden
 
Wat zijn likdoorns eigenlijk?

Veel mensen hebben last van likdoorns, maar wat zijn dat nu eigenlijk? Likdoorns bestaan uit eelt dat ontstaan is door druk op de huid van buitenaf. De huid gaat op die plek als het ware een soort bescherming in de vorm van eelt vormen. Als dit heel lokaal is, krijg je een eeltbultje. Soms groeit dit eelt in een soort kegeltje naar binnen en kan dan behoorlijk wat pijnklachten veroorzaken.

Hoe ontstaan likdoorns?

De een heeft wat sneller last van likdoorns dan de ander. Zoals gezegd, ontstaan likdoorns door druk en meestal gebeurt dat door te strak zittende schoenen. Met name smalle pumps met hoge hakken zijn – helaas voor de dames – geen goed idee.

Daarnaast kan er een te grote druk op de huid ontstaan doordat bij sommigen de tenen anders dan anders staan. Denk bijvoorbeeld aan hamertenen, waarbij de banden en pezen die de teen moeten buigen te kort zijn. Een ander voorbeeld is een naar binnen gedraaide grote teen. Dit is waarschijnlijk een kwestie van aanleg of erfelijkheid, maar ook hier lijken te smalle schoenen een rol te spelen.

Verschil met wrat

Tijdens mijn spreekuur krijg ik vaak de vraag wat het verschil is tussen een likdoorn en een wrat. Een likdoorn is soms ook lastig van een wrat te onderscheiden. Een wrat maakt namelijk net als een likdoorn een eeltlaagje, dat vaak ook erg pijn doet bij druk.

Er zijn eigenlijk twee grote verschillen:

  1. Likdoorns ontstaan door druk, dus zitten alleen op plekken waar sprake is van verhoogde druk. Wratten kunnen overal zitten.
  2. Als je goed kijkt, zie je bij wratten kleine zwarte puntjes. Dit zijn kleine bloedvaatjes die de wrat zelf maakt voor zijn eigen bloedtoevoer en groei.

Voorkomen en behandelen

Zoals bij alles in het leven is voorkomen nóg belangrijker dan genezen. En likdoorns voorkom je door brede, ruime schoenen te dragen. Als je dit niet doet, dan komt het probleem steeds terug. Heb je een likdoorn, dan kun je deze zelf behandelen met likdoornpleisters of antidrukringen. Of met salicylzuur bevattende crèmes, die het eelt verweken. En natuurlijk kun je ook aan de slag met een vijl en eeltschaafje.

Hulp

Als je niet zo handig bent, er niet goed bij kunt of het lukt niet goed genoeg, dan is het raadzaam een professional op te zoeken. Een pedicure is gespecialiseerd in de voet en is dé professional die ‘uit de voeten kan’ met likdoorns. Zij of hij zal het eelt verwijderen, inclusief de zogenaamde pit. Maar let op: als je de oorzaak niet wegneemt, zal de likdoorn snel terugkomen!

Jouw advies

Er zijn verschillende behandelmethoden. We zetten de verschillende methoden kort voor je op een rij:

  • Een pleister op basis van hydrocolloïde verzacht de pijn direct en beschermt tegen wrijving.
  • Een pleister met het zachte ingrediënt salicylzuur gaat verdere druk tegen en verlicht de pijn. Tegelijkertijd helpt deze bij het verwijderen van de likdoorn.
  • Met een likdoornpen geef je onmiddellijk verlichting. Het is makkelijk in gebruik zonder de omliggende huid te beschadigen. Het veroorzaakt geen huidverkleuring en verwijdert likdoorns snel en pijnloos. De pen is herbruikbaar.
  • Houd na verwijdering de plek en de huid eromheen goed gehydrateerd met speciale voetcrèmes.
Bron: Tekst: Marjolein Leenarts
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 8

Lijfblad 8 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB08-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017