Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Wratten: wat kun je er tegen doen?

Gezond

Wratten: wat kun je er tegen doen?

17 april 2014
Deel met je vrienden
 
Wratten: wat kun je er tegen doen?
Hoewel wratten meestal onschuldig zijn, ervaren velen ze als een bron van schaamte en ongemak. Wratten zijn ontsierend, en zitten soms op plaatsen waar ze irriteren. Last van een wrat? Dan ben je zeker niet de enige. 10 procent van de Nederlanders heeft weleens een wrat. Onder kinderen ligt dit aantal zelfs op 33 procent.1 Ondanks deze cijfers weet de helft van de mensen niet waardoor een wrat wordt veroorzaakt; een vijfde heeft geen idee wat hij er tegen kan doen.2 Hier kun jij verandering in brengen! 
 

De wrat nader beken

Je hebt vast weleens een wrat gezien: een klein, bloemkoolachtig, ruw uitgroeisel van de opperhuid. Veroorzaker van dit ontsierende plekje is het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is besmettelijk, dus adviseer je klant hier rekening mee te houden. 
Een wrat is niet zomaar een uitgroeisel op de huid. Om beter te kunnen begrijpen hoe een wrat in elkaar zit, kun je deze het beste vergelijken met een boom. De blaadjes van de boom kun je zien als het gedeelte van de wrat dat naar buiten groeit en op de huid ligt. Het deel van de wrat dat onder de huid zit, is de stam van de boom. Net als een boom heeft ook een wrat wortels die zorgen voor de voeding. Om van die vervelende wrat af te komen is het dus zaak de wrat met wortel en al aan te pakken, zodat hij niet opnieuw terugkomt. Komt de wrat wel terug? Dan is het virus nog aanwezig.
 

Behandelen

Een bezoekje aan de huisarts is niet altijd meer noodzakelijk om van wratten af te komen. Er zijn verschillende zelfzorgproducten te koop die je de klant kunt adviseren.
 
Mierenzuur droogt de wrat in tot de kern, waardoor de wortels geen voeding meer krijgen. Het lichaam stoot de wrat af waarna hij verdwijnt. De methode met mierenzuur is makkelijk, precies en pijnloos: dip de vloeistof simpelweg met het speciale bijgevoegde wattenstaafje op de wrat. Adviseer de klant dit één keer per week te doen, tot de wrat verdwenen is. Mierenzuur is een relatief nieuwe wrattenbehandeling waar de gebruikers zeer tevreden over zijn.
 
Salicylzuur zit verwerkt in verschillende aanstipvloeistoffen en -zalven. Het verweekt de hoornlaag waarna deze voorzichtig verwijderd kan worden. Dit is te vergelijken met de blaadjes van de boom die worden aangepakt. Lijkt de wrat verdwenen? Adviseer de klant dan nog 1 à 2 weken door te gaan om er zeker van te zijn dat het virus weg is.
 
Bevriezing - ook wel cryotherapie genoemd - is een methode die tegenwoordig niet meer alleen door de huisarts wordt gebruikt. Er zijn ook zelfzorgmiddelen gebaseerd op de bevriezingsmethode. Als we de vergelijking met de boom doortrekken, dan bevriezen deze producten de blaadjes en de stam van de 
boom en dus de wrat. Na behandeling komt er een blaar op de wrat waaronder nieuwe huid gevormd wordt.
 
Thuja occidentalis is het actieve bestandsdeel in veel homeopathische middelen die gebruikt worden bij wratten. Over de effectiviteit zijn geen gegevens beschikbaar.
 

Voorkom besmetting

  • Draag altijd schoeisel in openbare ruimtes.
  • Droog handen en voeten goed af. 
  • Deel geen schoenen en handdoeken. 
  • Was hand- en theedoeken op minimaal 60°C. 
  • Krabbel niet aan wratten: het bovenste laagje is erg besmettelijk. 
  • Was je handen goed nadat er wratten zijn aangeraakt.
1  Bron: Haalen, F.M. van, Bruggink, S.C., Gussekloo, J., Assendelft, W.J., Eekhof, J.A.H. (2009). Warts in primary schoolchildren: prevalence and relation with environmental factors. British Journal of Dermatology, 2009;161(1):148-52. 
2  Kien onderzoek heeft in opdracht van WratX (Meda Pharma B.V.) in januari 2013 onderzoek uitgevoerd onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Bron: Lijfblad 3
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 8

Lijfblad 8 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB08-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017