Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Wratten: weg ermee

Gezond

Wratten: weg ermee

22 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Wratten: weg ermee
Voetwratten, steelwratten, vlakke wratten: er zijn wratten in allerlei soorten en maten. Hoewel de meeste binnen één of twee jaar vanzelf verdwijnen, is behandeling vaak gewenst. Als redenen voor de behandeling worden meestal schaamte, pijn en het gevaar van besmetting genoemd. Gelukkig zijn er genoeg manieren om van deze ontsierende plekjes af te komen.
 

Virus

De meeste wratten worden veroorzaakt door het humaan-papillomavirus (HPV). De behandeling van wratten is altijd gericht op het vernietigen van het besmette wratweefsel, zodat hiermee ook alle virusdeeltjes kapot gaan.
 
Bevriezing: Bevriezen met vloeibare stikstof is waarschijnlijk één van de meest bekende behandelingen bij wratten. Dit wordt vaak gedaan bij de huisarts, maar er zijn ook zelfzorgmiddelen te koop die gebaseerd zijn op deze methode. Bij bevriezing wordt er weefsel beschadigd, waarna er een blaar ontstaat. Het is de bedoeling dat de wrat in het blaardak achterblijft en er onder de blaar nieuwe huid gevormd wordt. Om dit resultaat te bereiken, zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Heeft je klant wratjes rond de nagels? Waarschuw dan dat bevriezing hier erg pijnlijk kan zijn en soms tot blijvende beschadiging van de nagels leidt.
 
Salicylzuur: Een andere bekende methode is het verweken met salicylzuur. Dit zuur zit verwerkt in verschillende lotions, crèmes en zelfs speciale pleisters die verkrijgbaar zijn bij de dokter (via recept), apotheek en drogist. Salicylzuur verweekt de hoornlaag van de huid waarna je deze voorzichtig kunt verwijderen. Uiteindelijk kun je zo de gehele wrat verwijderen, maar dit kan wel even duren! Wanneer je klant het product met salicylzuur gedurende maximaal drie maanden dagelijks aanbrengt, is de kans groot dat de wratten uiteindelijk verdwijnen. Adviseer je klant niet op te geven als er niet direct resultaat is: verbetering is soms pas na twee weken zichtbaar.
 
Uitlepelen: Bij deze methode wordt de wrat onder plaatselijke verdoving weg geschraapt met een scherpe, metalen lepel. Hierna wordt de wond dichtgeschroeid of bevroren met vloeibare stikstof.
 
Lasertherapie: Wanneer wratten niet reageren op andere behandelmethoden, kan lasertherapie uitkomst bieden. Er zijn verschillende soorten lasers die wratten wegbranden, waardoor de wrat als het ware afsterft. Ook deze behandeling moet herhaald worden en kan vrij pijnlijk zijn.
 
Homeopathische middelen: Er zijn verschillende homeopathische middelen die gebruikt worden bij wratten, zoals: thuja, dulcamara, causticum en antimonium crudum. Voor waterwratten: silicea, sulphur, calcium carbonicum en kalium. Over de effectiviteit van deze middelen zijn geen gegevens beschikbaar. 
 

Huisarts

Hoewel er steeds meer zelfzorgproducten tegen wratten zijn, is het soms verstandiger naar de huisarts te gaan. Raad dit aan bij wratten bij de geslachtsorganen (genitale wratten) en ouderdomswratten. Ook als wratten van kleur veranderen, bloeden, jeuken of groter worden, is het goed om er een arts naar te laten kijken.
Bron: Lijfblad 05
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017