Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Zelfzorg: blaasontsteking

Gezond

Zelfzorg: blaasontsteking

18 december 2014
Deel met je vrienden
 
Zelfzorg: blaasontsteking

Blaasontsteking is een bekende en veelvoorkomende blaasklacht en komt vooral voor bij vrouwen. Omdat bij vrouwen de urinebuis korter is, komt de blaas gemakkelijker in contact met de buitenwereld dan die van mannen. Daarom zijn vrouwen extra gevoelig voor blaasontsteking.

Wat is blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. De symptomen van blaasontsteking zijn: vaak aandrang hebben om te plassen, een branderig gevoel tijdens het plassen, sterk ruikende, troebele urine. Het is ook een bekende zwangerschapskwaal. Voor meer informatie over blaasontsteking tijdens de zwangerschap kun je je klant verwijzen naar Zelfzorg.nl.

Blaasontsteking bij kinderen

Ook bij kinderen kan blaasontsteking voorkomen. Je kunt dat merken doordat een kind vaker moet plassen. Of een peuter die zindelijk was, is dat plotseling niet meer. Het plassen doet pijn en het kind heeft vaak ook lage buikpijn of rugpijn. De urine ruikt vies of is troebel. Bij baby’s is een blaasontsteking soms moeilijk te herkennen. Als de baby ineens niet meer gezellig is, niet meer ‘tiert’ en voeding weigert, zou er een blaasontsteking in het spel kunnen zijn. De baby moet dan in elk geval gezien worden door de huisarts.

Bacteriële infectie

De oorzaak van een blaasontsteking is een bacteriële infectie in de blaas. Meestal is dit de E-colibacterie, afkomstig uit de darmen. Via de urinebuis komt deze bacterie in de blaas terecht. In de blaas vermenigvuldigt de bacterie zich en er ontstaat een blaasontsteking.

Oorzaken

Bij vrouwen kunnen de bacteriën op verschillende manieren in de urinebuis en blaas terechtkomen en een blaasontsteking veroorzaken:

  • Verkeerd afvegen. Als je van achteren naar voren afveegt, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe. Afvegen moet van voren naar achteren.
  • Nauwsluitende en slecht ademende kleding en ondergoed. Hierdoor creëer je een optimale situatie voor bacteriën en schimmels om te groeien. Gebruik dagelijks schoon ondergoed en was van onderen niet met zeep.
  • Seks. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de buurt van de urinebuis komen. Probeer ook na het vrijen de blaas te legen.

Tips

  • Blaasontsteking kan worden voorkomen door te zorgen dat darmbacteriën niet in de buurt van de urinebuis komen: bij het wassen en luiers verschonen van een baby of kindje moeten de billen altijd van voor naar achteren worden afgeveegd of schoongemaakt.
  • Vaak weet iemand van zichzelf dat ze een gevoelige blaas heeft en vatbaar is voor blaasontsteking. Je kunt de klant dan ook preventieve maatregelen adviseren voor een goede blaasfunctie.
  • Bij een blaasontsteking is het vooral belangrijk veel te drinken en veel te plassen. Elke keer dat er wordt geplast, wordt de urinebuis ‘schoongespoeld’ en hebben de bacteriën geen kans de blaas te bereiken. Wacht niet met plassen en plas helemaal uit.

Naar de huisarts?

De meeste blaasontstekingen gaan vanzelf binnen een week weer over, dus vaak kan je klant gewoon afwachten. Paracetamol kan helpen om de pijnklachten te verminderen. Sommige vrouwen hebben echter bij een blaasontsteking meer kans op problemen, bijvoorbeeld een nierbekkenontsteking. Dat kan gaan om zwangere vrouwen, vrouwen met een hardnekkige blaasontsteking, vrouwen met verminderde weerstand (bijvoorbeeld suikerpatiënten), of vrouwen met afwijkingen aan de urinewegen.

Urineonderzoek

Om zeker te zijn van een blaasontsteking, kan de huisarts urine onderzoeken. Tip voor je klant om urine bij een klein kindje op te vangen: er zijn speciale plaszakjes voor baby’s of kleine kinderen. Een bezoek aan de huisarts is zeker nodig, als iemand zwanger is, als de pijn omhoogtrekt, of als iemand koorts krijgt. Geef de tip om alvast een potje ochtendurine mee te nemen, dan kan de doktersassistente of de dokter een eventuele blaasontsteking direct vaststellen.

Gratis Zelfzorg-app

Alle informatie over zelfzorg en zelfzorgproducten is ook te raadplegen met de Zelfzorg-app. De app is gratis en is geschikt voor zowel iPhone- als Androïd-telefoons. Ook kun je met deze app de streepjescode van een product scannen en de originele bijsluiter downloaden en bekijken zonder de verpakking te hoeven openen.

Bron: Tekst: Anne-Marie Huikeshoven
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017