Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Zelfzorg: Concentratieproblemen en nervositeit...

Gezond

Zelfzorg: Concentratieproblemen en nervositeit bij kinderen

05 oktober 2015
Deel met je vrienden
 
Zelfzorg: Concentratieproblemen en nervositeit bij kinderen

Kinderen met concentratieproblemen hebben moeite om hun gedachten bij één onderwerp te houden. In hun hoofd springen gedachten als het ware steeds van het ene naar het andere onderwerp. De klachten bij kinderen zijn meestal tijdelijk van aard. Concentratieproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Als kinderen moe zijn, onder druk staan of heel verdrietig zijn, kan het lastig zijn om zich goed te blijven concentreren. Ook nervositeit kan aanleiding voor de klachten zijn.

Kinderen en concentratieproblemen

Bij kinderen kunnen zich concentratieproblemen voordoen, wat vaak van invloed is op hun leerprestaties, omdat zij hun aandacht moeilijk bij een bepaalde taak kunnen houden. Het lijkt erop dat de omega 3-vetzuren in visolie (EPA en DHA) en omega 6-vetzuren (GLA) een positieve invloed hebben op de concentratie.

Verplichte concentratie

Er is een belangrijk verschil tussen ‘vrijwillige’ concentratie en je ‘moeten’ concentreren. Vooral op school kan dit zichtbaar worden. Een kind kan moeite hebben om geconcentreerd te blijven in de klas, terwijl hij thuis uren achter elkaar bezig kan zijn met lego. Verplichte concentratie houdt een kind vaak minder lang vol. Het hangt bovendien sterk af van de leeftijd van het kind. Een 6-jarige kan zich doorgaans tien minuten lang concentreren, een 10-jarige twintig minuten en een 13-jarig kind (of ouder) kan zich inmiddels al dertig minuten achter elkaar concentreren op dezelfde taak.

Nervositeit en concentratieproblemen

Te veel drukte en spanning kunnen leiden tot klachten als stress, nervositeit en slapeloosheid. Soms is de oorzaak tijdelijk, bijvoorbeeld door een verhuizing, examenvrees of plankenkoorts. Iedereen maakt wel spannende momenten mee. Er zijn echter allerlei omstandigheden denkbaar die extra spanning veroorzaken: ziekte, overlijden van een dierbare, echtscheiding van ouders enzovoort. Als die (tijdelijke) spanning te groot wordt en het niet meer lukt om met de spanning om te gaan, dan raken kinderen overbelast. De gewone alledaagse dingen kunnen dan een probleem worden en je kunnen concentreren wordt hierdoor erg lastig.

Tips

  • Zorg voor gezonde en gevarieerde voeding.
  • Probeer eens een voedingssupplement met omega 3-vetzuren (EPA en DHA) en/of omega 6-vetzuren (GLA), speciaal voor kinderen.
  • Probeer overgewicht te verminderen.
  • Zorg voor ontspanning.
  • Zorg voor voldoende (nacht) rust.

 

Bron: Tekst: Anne-Marie Huikeshoven, Zelfzorg.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017