Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Zelfzorg: Hooikoorts

Gezond

Zelfzorg: Hooikoorts

05 april 2016
Deel met je vrienden
 
Zelfzorg: Hooikoorts

Iemand met hooikoorts is allergisch voor sommige pollen en voor stuifmeel van grassen, planten en bomen. Hiervan zweven hele kleine deeltjes in de lucht. Zo komen ze in aanraking met de slijmvliezen in de neus en rond de ogen. Om deze deeltjes onschadelijk te maken, produceert het afweersysteem histamine. Door de histamine zwellen de slijmvliezen op en vernauwen de bronchiën zich.

De naam ‘hooikoorts’ dekt niet helemaal de lading, want iemand met hooikoorts heeft géén koorts. En hoewel het heel hinderlijk is, kan hooikoorts geen kwaad. Zodra het stuifmeel of de pollen uit de lucht zijn, verdwijnen de klachten vanzelf weer. In de tussentijd kan je klant gelukkig wel van alles doen om zich beter te voelen. 

Diagnose

Naast een verstopte neus en branderige ogen kan iemand met hooikoorts last hebben van niesaanvallen, hoesten, hoofdpijn en/of weinig eetlust. Er zijn drie typen hooikoorts. Deze hangen samen met de bloeitijd van planten en bomen.

 • Het voorjaarstype, veroorzaakt door boompollen van vooral berk, els, hazelaar, iep, den en eik.
 • Het zomertype, veroorzaakt door gras- en onkruidpollen, vooral zuring, weegbree en bijvoet.
 • Het najaarstype, met name veroorzaakt door onkruidpollen.

Bij kinderen zijn de klachten hetzelfde als bij volwassenen: constant niezen, een loopneus en soms hoesten. En net als volwassenen heeft een kind met hooikoorts jeukende, tranende en roodomrande ogen, terwijl het verder niet verkouden is.

Hooikoorts is verwant aan astma: het zijn allebei allergische reacties van het slijmvlies. Bij astma spelen de lagere luchtwegen op, bij hooikoorts is het juist het slijmvlies in de hogere luchtwegen waar de klachten zich manifesteren.

Klachten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Iemand met hooikoorts doet er verstandig aan om buiten een bril of zonnebril te dragen om de ogen tegen stuifmeel te beschermen. Heeft iemand toch last van jeukende ogen, dan is het beter om (te proberen) niet te wrijven. Door het wrijven raken de ogen nog meer geïrriteerd. Bovendien kunnen de pollen die op handen of vingers zitten, door wrijven overgebracht worden naar de ogen en dat veroorzaakt weer extra irritatie. Je kunt adviseren om oogdruppels te gebruiken of om regelmatig natte watjes op de ogen te leggen. Verder kun je de volgende tips meegeven.

 • Houd autoramen dicht en sluit het ventilatiesysteem af als je door een pollenrijk gebied rijdt.
 • Ga niet tuinieren.
 • Hang wasgoed niet buiten te drogen; pollen kunnen zich makkelijk in textiel nestelen.
 • Lucht het huis alleen ‘s morgens vroeg of na een regenbui.
 • Houd ramen dicht of laat stuifmeel werende horren plaatsen.
 • Eet geen honing. Daar kunnen namelijk pollen in zitten.
 • Was en borstel dagelijks je haren voor het slapengaan, zodat er geen pollen op je hoofdkussen terechtkomen.
 • Roken verergert de klachten.

Bij kinderen kun je klachten voorkomen door ze bijvoorbeeld uit de buurt te houden van pas gemaaid gras. Stof maakt hooikoorts vaak erger. Zorg dus dat de omgeving zo veel mogelijk stofvrij is. En als je in de lente of zomer op vakantie gaat, boek dan liever een vakantie aan zee of op het water dan een huisje in het bos of tussen de weilanden.

Behandeling

Er zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar die op twee manieren helpen: ze voorkomen of ze verzachten.

Hooikoortsklachten voorkomen

Middelen met cromoglicinezuur (natriumcromoglicaat) maken je klant minder gevoelig voor hooikoortsprikkels. Ze werken alleen als ze worden gebruikt voordat de klachten beginnen. Heeft iemand vaker last van hooikoorts? Adviseer dan om er op tijd mee te beginnen.

Hooikoortsklachten verzachten

Om hooikoortsklachten direct te bestrijden, zijn er producten met de werkzame stoffen azelastine, cetirizine en loratadine. Deze remmen de overgevoeligheidsreacties en verlichten daardoor de symptomen. Verder zijn er middelen die de zwelling van het neusslijmvlies tegengaan, waardoor iemand vrijer adem kan halen.

Bron: Tekst: Anne-Marie Huikeshoven
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017