Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Zelfzorg: Verkoudheid

Gezond

Zelfzorg: Verkoudheid

06 november 2015
Deel met je vrienden
 
Zelfzorg: Verkoudheid

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de neus, de bijholtes en de keel. Typische verschijnselen die horen bij een verkoudheid zijn: een verstopte neus, niezen, keelpijn, hoesten en soms wat heesheid, oorpijn of hoofdpijn.

Virusinfectie

Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus. De ontstoken slijmvliezen van de neus en keel zwellen op en produceren vaak in het eerste stadium van de verkoudheid waterig vocht, wat later overgaat in (geelgroen) snot en een verstopte neus. Omdat verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, bestaat er geen geneesmiddel tegen en is het niet zinvol om naar de huisarts te gaan. Meestal is de verkoudheid binnen een week weer over.

Griepje of verkoudheid?

Griep en verkoudheid worden nogal eens door elkaar gehaald. Vaak hoor je mensen spreken over een ‘griepje’, terwijl ze eigenlijk een flinke verkoudheid hebben. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen verkoudheid en griep. Net als griep wordt verkoudheid veroorzaakt door een virus, maar bij griep hoort (hoge) koorts en spierpijn. Een ander verschil met verkoudheid is dat griep plotseling komt opzetten.

Besmetting

Het is eigenlijk nauwelijks mogelijk om een besmetting met een virus te voorkomen. De virussen die verkoudheid veroorzaken, verspreiden zich via de lucht, maar ook via bijvoorbeeld handen en (deur)knoppen. Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn er meer mensen verkouden. Het is niet waar dat je ‘kou kunt vatten’ en je wordt ook niet verkouden, omdat het buiten koud is, je met nat haar rondfietst of buiten loopt met losse jas. Wel ben je soms vatbaarder door een verminderde weerstand, oververmoeidheid of een periode van slechte voeding. Zorg dus voor een goede conditie en houd je weerstand op peil. Eet gezond, gevarieerd en zorg voor voldoende nachtrust.

Zelfzorg bij verkoudheid

Je kunt een verkouden klant helpen de verkoudheidsverschijnselen te bestrijden, zodat hij of zij zich wat prettiger voelt. Een paracetamol helpt bij hoofdpijn of als iemand zich niet zo lekker voelt en neusdruppels of neusspray  maximaal gedurende een week  helpen om de neus open te houden. Het kan ook prettig zijn om te stomen. Adviseer een bak met heet water en een inhalatiecapsule, om vervolgens met een handdoek over het hoofd erboven te hangen. Het inademen van de warme stoom via de neus zorgt direct voor verlichting. Een algemeen advies is om veel te drinken, zodat de keel vochtig blijft.

Goede hygiëne
Het is ook belangrijk om te wijzen op goede hygiëne. Zo kan iedereen bij verkoudheid proberen verdere verspreiding te voorkomen. Het bedekken van de neus als je moet niezen en iets voor de mond houden als je moet hoesten zijn hier goede voorbeelden van. Net zoals het regelmatig wassen van de handen met water en zeep. Overigens is het beter om de neus op te halen in plaats van te snuiten. Wil je toch snuiten, snuit dan één neusgat per keer, liefst in een papieren zakdoek die je na gebruik weggooit.

Zwanger en verkouden

Een verkoudheid is tijdens de zwangerschap niet schadelijk voor moeder en kind. Maar extra lastig is het wel, omdat je niet alles uit het schap aan de aanstaande moeder kunt adviseren. Een neusspray of neusdruppels op basis van xylometazoline, zoals Otrivin, kun je beter niet meegeven, maar een product op basis van een zoutoplossing mag wel gebruikt worden. Een zoutoplossing bestaat uit een combinatie van zout en water, waardoor snot wordt verdund en loskomt.

Menthol
Een klein beetje mentholzalf smeren op de borst, het voorhoofd en onder de neus werkt verlichtend bij een verkoudheid. Menthol onder de neus maakt de luchtwegen vrij en menthol op de borst werkt goed tegen de hoest. Paracetamol mag gewoon gebruikt worden tijdens de gehele zwangerschap. Let op bij de verkoop van NSAID’s: in het derde trimester van de zwangerschap hebben die namelijk een remmend effect op weeën en kunnen daarom beter niet gebruikt worden.

Urineverlies bij verkoudheid
Denk ook eens aan inlegkruisjes of speciale incontinentieverbandjes, wanneer je een zwangere vrouw in de winkel hebt die aangeeft verkouden te zijn. Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. De sluitspier van de blaas is namelijk verslapt door het zwangerschapshormoon. Later in de zwangerschap wordt urineverlies veroorzaakt, doordat de groeiende baarmoeder op de blaas drukt. Wanneer een zwangere vrouw door een verkoudheid daarbij ook veel moet hoesten en/of niezen, is dit extra vervelend.

Naar de dokter?

Met een verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Na een aantal dagen gaat een verkoudheid vanzelf over. Er moet wel contact worden gezocht met de huisarts als er bij de verkoudheid langer dan vijf dagen koorts (meer dan 38°C) is, als de koorts weg was en weer terugkomt, of als iemand benauwd is of piepend ademt.

Zwanger op Zelfzorg.nl

Op de nieuwe website Zelfzorg.nl staat het thema Zwanger. Hier is alle informatie voor de bezoeker gebundeld die gaat over zwanger worden, zwanger zijn, zelfzorgproducten die gebruikt mogen worden enzovoort. Een aanrader voor je klant!

Bron: Tekst: Anne-Marie Huikeshoven, Zelfzorg.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017