Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Zonlicht mogelijk goed bij hoge bloeddruk

Gezond

Zonlicht mogelijk goed bij hoge bloeddruk

09 juli 2015
Deel met je vrienden
 
Zonlicht mogelijk goed bij hoge bloeddruk
De Engelse dermatoloog en wetenschapper Richard Weller waarschuwt dat het mijden van zonlicht veel gevaarlijker is dan mensen vaak denken. Zonlicht heeft niet alleen negatieve effecten, maar maakt ook stofjes aan die we juist nodig hebben. En lang niet alleen vitamine D.
 

Stikstofoxide

Zonlicht maakt niet alleen vitamine D aan in het lichaam, maar ook stikstofoxide. Deze stof verwijdt bloedvaten en houdt zo onder meer de bloeddruk onder controle. En laat een hoge bloeddruk nu net ‘s werelds grootste veroorzaker van vroegtijdig overlijden en ziektes zijn omdat het leidt tot beroertes en hartfalen.
Zelfs een kleine verlaging van de bloeddruk zal het aantal slachtoffers van beroertes en hartaanvallen verlagen. 
 

Onderzoek sportprestaties en UVA

Het onderzoeksteam van Weller keek naar allerlei effecten van stikstofoxide op het lichaam. Zo onderzochten ze of de blootstelling aan UVA effect heeft op de sportprestaties van wielrenners. Wat bleek? Hun prestaties waren veel sneller na blootstelling aan zonlicht, maar alleen als ze op voorhand nitraatsuppletie namen. Er wordt gedacht dat dit komt door de toegenomen hoeveelheid stikstofoxide; dit verwijdt de bloedvaten waardoor er meer zuurstof naar de spieren kan gaan. 
 

Behandeling hoge bloeddruk

Weller heeft, ondersteund door de Britse hartstichting, een nieuwe studie opgezet om te kijken of dagelijkse blootstelling aan UVA kan worden ingezet bij de behandeling van een hoge bloeddruk.
 
Bron: ANP
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017