Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Zonneallergie: bultjes door de zon

Gezond

Zonneallergie: bultjes door de zon

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 
Zonneallergie: bultjes door de zon
Wat hebben we al kunnen genieten van een heerlijke lente! Heerlijke  zonovergoten dagen waarbij we al volop op een terrasje hebben kunnen zitten met een lekker kopje koffie of thee of een wijntje. Genieten! Ook voor je lichaam, want onder invloed van zonlicht maakt de huid vitamine D aan. In de lentezon kun je wat langer onbeschermd zijn, maar wanneer de zon steeds hoger aan de hemel komt te staan, is het verstandig de huid tegen de schadelijke effecten van de zon te beschermen met een zonbeschermingslotion. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een zonneallergie.
 

Zonneallergie

Kort gezegd is zonneallergie een abnormale reactie van de huid op zonlicht. Dit uit zich in de vorm van sterk jeukende rode bulten en vlekken. Er kunnen later zelfs met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Zonneallergie staat ook bekend onder de naam Mallorca-acne of zomeracne. In tegenstelling tot gewone acne ontstaan de bulten bij zonneallergie zelden in het gezicht. Het komt vooral voor op handen, benen, voeten, armen en de borst. Sommige mensen hebben last van overgevoeligheid voor zonlicht − ook onder de zonnebank − en krijgen daardoor al snel deze uitslag. Andere mensen krijgen het pas, als ze naar een zonovergoten vakantiebestemming gaan. Vandaar de naam Mallorca-acne: de eerste gevallen werden bekend na vakanties op Mallorca.
 

Zonbescherming

Iemand met zonneallergie kan de lentezon meestal wel verdragen – heel warme dagen niet meegerekend natuurlijk – maar wanneer het kwik stijgt, neemt de kans op een allergische reactie toe. Deze reactie is te voorkomen door direct zonlicht te vermijden, vooral tussen 11.00 uur en 15.00 uur, op tijd uit de zon te gaan en 
een goede zonbescherming te gebruiken. Een hoge zonbeschermingsfactor kan helpen om een allergische reactie te voorkomen. Het is echter beter om een speciaal product te gebruiken bij zonneallergie, omdat dit de huid niet alleen beschermt, maar ook goed verzorgt. Er zijn overigens ook tabletjes die kunnen helpen bij het beschermen van de huid.
 

Zware lichtovergevoeligheid

Wanneer er bij een overgevoeligheid voor uv- straling andere dan de genoemde klachten worden ervaren, dan is het belangrijk om de huisarts te raadplegen. Er kan dan sprake zijn van een extreme vorm van lichtovergevoeligheid, waarbij een zonbeschermingscrème voor de allergische huid niet voldoende beschermt.
 

Aftersun

Na een zonnebad kun je je huid helpen herstellen door een aftersun te gebruiken. Veel mensen smeren deze verkoelende lotion pas op hun huid als ze verbrand zijn, maar het is juist beter om dit na elk zonnebad te doen. Het kan namelijk zelfs helpen om een uitbraak van zonneallergie te voorkomen, omdat het de huid na het zonnebad verkoelt, verzorgt en helpt te herstellen.
 

Eczeem

Wist je dat fel zonlicht ook gewoon huideczeem kan veroorzaken? Vooral als je hier gevoelig voor bent en ook onder andere omstandigheden eczeem ontwikkelt. Bijvoorbeeld als het extreem koud is, of door bepaalde stoffen in cosmetica. Als je last hebt van eczeem als gevolg van de zon, dan is het belangrijk om je huid te beschermen door bedekkende kleding te dragen en een zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor. Adviseer bij eczeemklachten een zonbeschermingscrème of -lotion zonder parfum om de huid niet onnodig verder te irriteren. Ook kunnen emulsies met calendula verzachtend werken op de aangetaste plekken. En: blijf uit de zon! In de schaduw komen veel minder uv-stralen door.
 

Koortslip

In de winter kunnen vrieskou en een waterig zonnetje de veroorzakers zijn van een koortslip. In de zomer kan de zon eveneens een koortslip veroorzaken. Neem daarom altijd een tubetje koortslipcrème mee, als je snel last hebt van een koortslip. Vermijd ook zo veel mogelijk direct zonlicht, vooral wanneer de zon op haar hoogst staat.
 
Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017