Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Gezond>Zwemles? Pas op voor wratten!

Gezond

Zwemles? Pas op voor wratten!

04 oktober 2014
Deel met je vrienden
 
Zwemles? Pas op voor wratten!

Wratten kun je nooit helemaal voorkomen, ze zijn namelijk erg besmettelijk. Vooral jonge kinderen hebben er vaker last van. Het virus dat wratten veroorzaakt bevindt zich vooral in warme en vochtige ruimtes, zoals zwembaden en gymzalen. Nu de vakantietijd voorbij is en de kinderen weer naar zwemles gaan, is het dus extra belangrijk om besmetting te voorkomen!

Goede hygiëne

Wratten zijn kleine, ruwe uitgroeisels van de opperhuid. Het virus dat wratten veroorzaakt, is het zogenoemde humaan papillomavirus (HPV) en bevindt zich vaak in warme en vochtige ruimtes. Vloeren van sportkleedkamers, openbare douches en zwembaden zijn hierdoor veel voorkomende besmettingsbronnen. Omdat je niet alleen anderen, maar ook jezelf kunt herbesmetten, is een goede hygiëne van belang. Kinderen hebben vaak nog geen afweerstoffen tegen HPV en hebben daarom het meest last van wratten. Bovendien komen ze via zwembaden, gymzalen en school ook meer in contact met besmette locaties.

Tips tegen besmetting

  1. Adviseer om altijd slippers te dragen in openbare douches, gym- of sportzalen.
  2. Droog handen en voeten altijd goed af.
  3. Was hand- en theedoeken op minimaal 60 °C.
  4. Vertel dat krabben uit den boze is.
  5. Handdoeken en schoenen van een ander gebruiken is niet verstandig. Ook niet onderling in een gezin.

Behandelingsmogelijkheden

Hoewel wratten over het algemeen onschuldig zijn, kunnen ze voor flinke irritatie zorgen. Vooral onder de voetzolen of op de handen kan dit erg vervelend zijn. Daarbij is zo’n ruw aanvoelend knobbeltje ook geen mooi gezicht. Ook is het verstandig om wratten te behandelen om zo verdere verspreiding te voorkomen. Klanten die vragen om een behandeling tegen wratten kun je de volgende mogelijkheden adviseren.

Aanstippen

Er zijn verschillende vloeistoffen en zalven waarmee je wratjes kunt aanstippen. Producten met mierenzuur drogen wratten uit en hoeven maar een keer in de week aangebracht te worden. Het is een pijnloze behandeling, wel zo fijn voor kinderen. Mierenzuur dringt door tot in de wortel van de wrat en pakt daarmee de kern van het probleem aan. Zo kan een wrat niet opnieuw gaan groeien.

Salicylzuur breekt het weefsel van wratten af en remt de groei ervan. Een behandeling met een salicylzuuroplossing kan pijnloos zijn, maar het is belangrijk om consequent (elke dag) aan te blijven stippen, totdat de wrat geheel verdwenen is.

Bevriezing

Dit is een behandeling die in het verleden alleen werd uitgevoerd door een arts. Tegenwoordig zijn er echter producten beschikbaar om de bevriezingsmethode zelf thuis te hanteren. Hiermee wordt de wrat geleidelijk bevroren, waardoor deze afsterft. Toch blijft vaak nog een gedeelte van de wrat zitten, waardoor deze makkelijk terug kan keren. Bevriezing mag niet worden toegepast in het gezicht, de hals en bij de nagels.

Bron: Lijfblad 06
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017