Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Broze nagels

Mooi

Broze nagels

29 december 2014
Deel met je vrienden
 

Broze nagels zijn nagels die splijten of scheuren of waarvan de bovenste nagellaag loslaat van de onderste nagellagen. Broze nagels komen helaas regelmatig voor. Broze nagels zijn vervelend en brengen ongemak met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld met je nagels aan kleding blijven haken. Vrouwen die veel met de handen in het water zitten, hebben twee keer zoveel last van broze nagels als andere vrouwen. 

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van broze nagels is uitdroging. We komen met onze handen en nagels regelmatig in water, waardoor de nagelplaat veel vocht opneemt. Slechter voor onze nagels is het in aanraking komen met chemische stoffen, zoals schoonmaakmiddelen. Ook een vijand van onze nagels is nagellakremover met aceton. Adviseer daarom altijd een nagellakremover zonder aceton. 

Een tekort aan bepaalde voedingstoffen kan onze nagels ook brozer maken. Vitamine A, eiwitten, zink en ijzer vormen belangrijke bouwstenen voor onze nagels. Ook het verkeerd vijlen van de nagel kan een oorzaak van broze nagels zijn. Vijl altijd van binnen naar buiten. En van links naar het midden en van rechts naar het midden. Probeer verder zo min mogelijk nagel te bijten, iets met je nagels af te krabben of je nagel als tandenstoker te gebruiken. Gitaarspelen met je nagels is ook een minder goed idee; overweeg een plectrum! 

Voorkomen

Je kunt broze nagels voorkomen door tijdens het schoonmaken handschoenen te dragen. Niet alleen onze nagels, maar ook de huid van onze handen heeft hier veel baat bij. Vermijd ook direct contact met chemische middelen. En zoals eerder gezegd: verwijder nagellak met een nagellakremover zonder aceton. Ook kan een basecoat onder de nagellak helpen. En wat zeker helpt, is het kort houden van de nagels. 

Behandeling

Een broze nagel is dus meestal een droge nagel en de behandeling zal dan ook vooral bestaan uit het hydrateren van de nagel. Een goede behandeling van een splijtende nagel  een nagel die in laagjes loslaat  is het hydrateren met een hydrating nail gel. Deze breng je op als een nagellak. Hierna voel je de nagel koud worden waarna in 2 à 3 minuten de gel helemaal door de nagel is opgenomen. Adviseer om dit iedere dag te doen, zolang de gel binnen 2 à 3 minuten intrekt. Daarna kan de nagel onderhouden worden met een paar behandelingen per week. Ook kun je adviseren om de nagels en nagelriemen iedere dag in te masseren met een nagelolie. Doe dit twee weken lang iedere dag en daarna een paar keer per week. Met deze behandeling verzorg je meteen de nagelriemen. Adviseer hier nooit een nagelriemcrème voor, want een crème kan niet in de nagelplaten trekken. Mocht het probleem mechanisch zijn, bijvoorbeeld door nagelbijten, dan kun je een nagelverharder adviseren. Maar pak nooit meteen de zwaarste, want een nagelverharder onttrekt veel vocht aan de nagel. Het is dus belangrijk om de juiste oorzaak te weten voor je een goed advies kunt geven.

Tips:

  • Draag handschoenen tijdens het schoonmaken.
  • Houd de nagels kort door ze te vijlen.
  • Gebruik nagellakremover zonder aceton.
  • Gebruik een verharder alleen als de oorzaak van broze nagels mechanisch is. 
Bron: Tekst: Yvonne Bijkersma
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017