Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>De eerste grijze haar? Geen paniek!

Mooi

De eerste grijze haar? Geen paniek!

18 april 2014
Deel met je vrienden
 

Ingrid Burger is make-upartist, beautyjournaliste en eigenaresse van ColorCrew, hét gespecialiseerde promotie-, events- en adviesbureau in de cosmeticabranche. Meer informatie is te vinden op www.colorcrew.nl.

Heb je je eerste grijze haar al ontdekt? Of is dat al heel lang geleden... Geen paniek! Je kunt het verven of lekker grijs laten worden, want grijs is erg trendy.
 

Vergrijzing

Wijsheid komt met de jaren, net als grijs haar. De meeste mensen krijgen grijs haar op latere leeftijd, maar sommige mensen al op jonge leeftijd. Ik ontdekte mijn eerste grijze haar op mijn negentiende, behoorlijk jong dus. Net als mijn moeder die ook jong grijs werd, maar nu overigens heel mooi wit is. Ik weet dus nu hoe ik eruitzie als ik het niet zou kleuren, maar ik kies er voorlopig voor om mijn haar te verven. Normaal begint bij de vrouw het vergrijzingsproces zo vanaf 35 jaar, bij de man zo’n vijf jaar eerder. Heb je donker haar, dan valt dit al snel op. Bij mensen met blond haar duurt het een paar jaar langer, voordat je het echt ziet.
 

Pigmentloos haar

Net als in de huid bevinden zich in het haarzakje cellen die pigment (melanine) produceren: melanocyten. In de huid zorgen ze voor een mooie, zongebruinde teint, in het haarzakje bepalen ze je haarkleur. De natuurlijke pigmentatie van je haar wordt bepaald door erfelijke factoren. Er zijn twee soorten pigment: het bruinzwarte en het roodgele pigment. Door onderlinge verdeling en concentratie van deze twee zijn er veel verschillende haarkleuren. Vanaf je vijfendertigste jaar wordt er minder pigment aangemaakt; dit zie je het eerst 
rond je slapen. Je spreekt dan eigenlijk over pigmentloos haar dat door het ontbreken van pigment er grijs, zilverkleurig of wit uitziet. Pigment, of melanine, zorgt ook voor souplesse van je haar. Daarom voelt grijzer haar wat harder aan en kan het ook wat meer (ongewenste) krul hebben. Ook verandert de schubbenlaag, zodat je haar minder glanst, stugger aanvoelt, stroever, droger en poreuzer wordt. Het haar wordt ook gevoeliger voor invloeden van buitenaf. En naarmate je ouder wordt, verlies je meer haar, wordt het dunner en minder vitaal.
 

Niet te voorkomen

Het grijs worden van het haar is voor het grootste gedeelte erfelijk bepaald. Heb je ouders die vroeg grijs geworden zijn, dan is de kans groot dat jou hetzelfde overkomt. Grijs haar kun je dus niet echt voorkomen. Accepteren dus! Het schijnt wel dat roken de productie van melanine remt en dat een tekort aan vitamine B12 grijs haar kan veroorzaken. Op de vraag of er een verband bestaat tussen grijs haar en stress, kan (nog) geen duidelijk antwoord worden gegeven.
 

Grijs haar verzorgen

Grijs haar dat stug aanvoelt, moet lekker vertroeteld worden. Het beste kun je je klant 
shampoos en conditioners voor droog haar adviseren. Er zijn anti-age-lijnen speciaal voor ouder wordend haar. Een masker is ook heerlijk om te gebruiken. Het haar wordt hierdoor weer zacht en handelbaar. Daarnaast zijn haaroliën heel fijn voor ouder wordend haar. Dep het haar na het wassen droog met een handdoek - wrijf niet, want dan gaan de schubben nog meer openstaan - en breng een klein beetje olie met je handen op het haar aan. Olie helpt ook goed bij statisch haar, wat nog wel eens voorkomt bij grijs haar. Met een leave-in-conditioner kun je het haar een extra boost geven tussen twee wasbeurten in. Adviseer je klant overigens om het haar niet al te vaak te wassen.
 

Grijs haar stylen

Omdat grijs haar wat stugger is, is het vaak ook wat moeilijker te stylen. Heeft je klant dunner of minder haar, adviseer dan een volumespray. Breng dit aan op vochtig haar bij de haaraanzet en föhn het vervolgens droog. Er zijn ook speciale producten voor pluizend haar en haar dat moeilijk steil te krijgen is. Extra glad krijg je het haar door na het föhnen een steiltang te gebruiken Heeft je klant grijs krullend haar, adviseer dan een krullenmousse of wax  die je in het haar knijpt. Tot slot maakt een glansspray het haar weer stralend en minder dof.
Bron: Lijfblad 3
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017