Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>De huid voorbereiden op de zomer

Mooi

De huid voorbereiden op de zomer

13 mei 2015
Deel met je vrienden
 

We hebben er lang op moeten wachten, maar de vogeltjes zingen weer, de lucht is blauw en overal staan bloemetjes. Tijd om de sandalen en slippers uit de kast te halen en dat leuke jurkje weer aan te trekken. Maar omdat je huid de hele winter onder een dikke laag kleding heeft gezeten, kan je huid wel wat voorbereiding op het zomerweer gebruiken.

Dode huidschilfers

Doordat de benen relatief weinig talgkliertjes hebben, is de huid van de benen vaak erg droog. Water droogt je huid razendsnel uit: ga je in bad, voeg dan altijd wat badolie aan het water toe en was je benen met een zeep die weinig schuimt. Maak er verder een gewoonte van je benen elke dag in te smeren met een ongeparfumeerde, wat vettere crème. Een dergelijk product hoeft niet veel te kosten, want hogere concentraties werkzame stoffen worden toch eigenlijk nooit aan bodyproducten toegevoegd. In deze producten zitten vooral stoffen die de huid gehydrateerd houden en die de huidbarrière herstellen. Houd je desondanks schilfertjes, smeer je benen dan in met de exfoliant die je voor je gezicht gebruikt. Werkt prima! Je kunt ook een milde scrub gebruiken, maar vet dan wel direct na het scrubben je benen in.

Weg met eelt

Maak het eelt van je voeten zacht door een voetbadje te nemen met wat olie erin. Heb je daar geen geduld voor  dat heb ik in ieder geval niet  breng dan ‘s nachts een dikke laag vaseline, lanettecrème, shea butter of jojabaolie aan op het eelt. Bij voorkeur als de huid van je voeten nog wat vochtig is. Als het eelt wat zachter is geworden, kun je het eenvoudiger weghalen met een puimsteentje of een speciale vijl. Na het vijlen kun je je voeten met een milde scrub behandelen, zodat onder die laag dode huidschilfers weer frisse voeten tevoorschijn komen. Nog beter is het om dagelijks op de plekken waar je last van eelt hebt een exfoliant te smeren. Een product met een hogere concentratie glycolzuur, salicylzuur, of een polyhydroxy acid (PHA), zoals lactobionic acid, doet wonderen. 

Voorbereiden?

Het is in ieder geval geen goed idee om de huid voor te bereiden op de zon door onder de zonnebank te gaan. De straling die je krijgt door het gebruik van een zonnebank bestaat voornamelijk uit krachtige uv-A-straling. Deze straling dringt dieper in de huid door dan uv-B-straling. Hoewel je door deze straling niet verbrandt, is uv-A mogelijk nog gevaarlijker dan uv-B. De kans op het ontstaan van een melanoom  - de gevaarlijkste vorm van huidkanker - neemt met 75 procent toe bij mensen die voor hun dertigste regelmatig onder de zonnebank gaan. Zonnebankbruin beschermt nauwelijks tegen verbranding. De bruine kleur is overigens al een teken van beschadiging van de huid. Het is veel slimmer om je huid in topconditie te brengen door goed te eten en de barrièrefunctie te versterken. Een huid die gezond is en genoeg antioxidanten bevat, kan zich veel beter weren tegen zonschade en verbrandt minder snel.

Schadelijk

Zonnestralen zijn overigens echt schadelijk voor de huid! Volgens berekeningen krijgt de komende jaren een op de vier Nederlanders te maken met huidkanker, mede veroorzaakt door ons zongedrag. Ook huidveroudering, zoals rimpels, pigment en verslapping, wordt voor 90 procent door zonbeschadiging veroorzaakt. Het is niet voor niets dat door de Amerikaanse vereniging van dermatologie (ADD) geadviseerd wordt om dagelijks minstens een factor 30 te gebruiken, zomer en winter. Veel mensen weten niet dat uv-A-stralen ook door wolken en glas gaan. Onderzoek laat zien dat het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème gedurende de eerste achttien jaar van je leven het risico op NMSC (non-melanoma skin cancer) met 78 procent vermindert.

Zonnebrandcrème

Hoewel smeren belangrijk is, is het ook erg belangrijk om te weten welke ingrediënten je liever niet in je (zonnebrand)crème terugziet. Sommige ingrediënten zijn fototoxisch en kunnen in combinatie met de zon vervelende vlekken op de huid veroorzaken. Deze ingrediënten zijn parfum, geurstoffen, citrusextracten en plantextracten, zoals lavendel. Zorg er in ieder geval voor dat je zonnebrandcrème vrij is van deze ingrediënten! En let er daarnaast op dat je zonnebrandcrème de volgende zonfilters bevat: tinosorb S en M, mexoryl SX en XL, zinkoxide, titaniumdioxide en uvinul T 150.

Bron: Tekst: dr. Jetske Ultee
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017