Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Detoxen

Mooi

Detoxen

13 mei 2016
Deel met je vrienden
 

Detoxen is hot, maar wat houdt het eigenlijk in?

Detoxen is het schoonmaken van het lichaam door ballaststoffen in het lichaam op te ruimen door middel van bijvoorbeeld een detoxkuur. Hierbij gaat het om intensieve reiniging. In principe reinigt het lichaam zich van nature door zweten, urineren, ademen, ontlasting en bij vrouwen menstruatie. Dit proces van reinigen gaat steeds maar door en het is belangrijk dat dit soepel verloopt. De organen die de afvalstoffen uitscheiden,  zijn de lever, nieren, darmen, longen, huid en de slijmvliezen. Deze uitscheidingsorganen werken met elkaar samen. Als één orgaan wordt overbelast, probeert de ander het op te vangen.

Ontgiften

Een stapje intensiever dan reinigen is dus detoxen of ontgiften – ook de term ontslakken kom je wel tegen. Bij ontgiften worden de gifstoffen verwijderd. Als het reinigen een langere tijd minder goed verloopt, kunnen afvalstoffen zich ophopen en in gifstoffen veranderen. Ontgiften is dan nodig om eventuele gezondheidsproblemen te verhelpen of beter nog, te voorkomen. Zorg wel dat dit altijd op een veilige en beheerste manier gebeurt, want het vrijkomen van afvalstoffen kan klachten veroorzaken. Klachten die kunnen ontstaan, zijn extra veel zweten of bijvoorbeeld hoofdpijn. Het is trouwens verstandig om niet op eigen houtje te gaan ontgiften.

Bioactieve stoffen

Als je gezond bent, gaat reinigen eigenlijk ‘vanzelf’. Bij het reinigingsproces heeft vooral de lever een belangrijke functie. Als de lever niet goed functioneert, uit zich dat vaak in vermoeidheidsklachten. Om dit te voorkomen, kun je elke dag beginnen met een glas lauwwarm water – eventueel met citroensap.

Probeer verder ’s morgens het drinken van koffie en zwarte thee te vermijden. De lever is dan namelijk nog in het stadium van ontgiften. Je kunt het proces van ontgiften het beste ondersteunen door voldoende water te drinken, op tijd rust te nemen en weinig tot geen geraffineerd voedsel te nemen.

Direct na water volgt groente als beste middel om te reinigen. Met name voeding met een bittere smaak, zoals rucola, witlof, spruitjes en andijvie, maakt je lever blij. Verse groente, fruit en kruiden zijn zeer rijk aan bioactieve stoffen. Dit zijn antioxidanten – antigifstoffen –, die willen voorkomen dat cellen worden beschadigd door vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door stress of het gebruik van chemische stoffen. Belangrijke voorbeelden van sterke antioxidanten zijn vitamine E, C en A en mineralen als selenium en zink. 

Variëren

Het is aan te raden om dagelijks flink te variëren met voedingsmiddelen. Ook als het gaat om verantwoord eten. Hoe gezond bepaalde dingen ook zijn, als je het élke dag eet of drinkt, kan het alsnog belastend zijn. Door opbouwende voeding en voldoende water reinigen én herstellen we ons lichaam. Gezond van binnen is mooi van buiten! 

Bron: Tekst: Annemarije Roos
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017