Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Heeft een kind een gaatje? Dan vullen we lekker...

Mooi

Heeft een kind een gaatje? Dan vullen we lekker niet!

03 november 2014
Deel met je vrienden
 

Niet meer boren

Er wordt nu bij kinderen zo min mogelijk ingegrepen met de tang of boor. Zelfs als er gaatjes zijn! Dat klinkt misschien vreemd, maar het is dé manier om gaatjes te voorkomen. Met een puntensysteem - Gewoon Gaaf genaamd  - wordt beslist hoe vaak het kind met ouder/verzorger zal moeten terugkomen. Dus kinderen gaan niet standaard elk half jaar naar de controle, maar er wordt uitgebreid begeleiding gegeven in de mondzorgpraktijk. Soms is het nodig om elke zes weken te komen. Hierbij worden standaardadviezen uitgebreid met persoonlijke adviezen en worden er bepaalde gesprekstechnieken gebruikt om ouder en kind te motiveren. Vaak zijn gaatjes namelijk nog te stoppen door goede mondhygiëne en de juiste voeding.

Goede mondhygiëne

Hoe het met de mondhygiëne staat, wordt onder andere bekeken door de plaque te kleuren. Dit gebeurt met een vloeistof, maar bij de drogist kunnen er plakverklikkers in de vorm van een tablet gekocht worden. Het is best lastig te bepalen voor ouders en kinderen of het gebit nu echt schoon gepoetst is of niet. Plakverklikkers kunnen hierbij uitkomst bieden. De plakverklikker kan voorafgaand aan het poetsen worden gebruikt of juist erna, ter controle. De plakverklikker wordt in de mond genomen en kapot gebeten. Vervolgens wordt het met de tong verspreid over de tanden; aan de binnenzijde en aan de buitenzijde. Daarna wordt er met water een keer flink gespoeld. Het kind kan het beter niet in de wasbak uitspoelen, want dan zit alles onder. Terugspugen in de beker en dan voorzichtig in de afvoer gieten, werkt beter. Daar waar de tanden dan  nog een kleurtje hebben, zit plaque.

Plakverklikkers

Plakverklikkers - ook wel disclosing genoemd - zijn er in verschillende kleuren. Sommige kleuren de plaque in twee verschillende kleuren: plaque die donkerpaars kleurt, is oud, rode plaque is minder oud. De drogist doet er goed aan om te vertellen dat het thuiskleuren minder goed zichtbaar wordt dan in de stoel bij de mondzorgpraktijk. Daar wordt het beter aangebracht en worden de tanden van te voren droog geblazen.  Adviseer ook om voor het kleuren flink vaseline aan te brengen, zodat de lippen niet meekleuren. Als kinderen goed leren poetsen, dan zijn die enge boor en tang helemaal niet nodig! Veel ouders weten niet dat plakverklikkers te koop zijn, dus raad ze dit actief aan.

Bron: Lijfblad 07/Lieneke Steverink-Jorna
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017