Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Het mondslijmvlies: een belangrijke barrière...

Mooi

Het mondslijmvlies: een belangrijke barrière

24 februari 2016
Deel met je vrienden
 

Heb je er weleens bij stilgestaan dat het mondslijmvlies een belangrijke rol speelt bij onze gezondheid? Het mondslijmvlies is een onderdeel van het immuunsysteem, dat je helpt om gezond te blijven. Met andere woorden: een gezonde mond is belangrijk voor een gezond en fit lichaam.

Tegenhouden en doorlaten

Het mondslijmvlies bestaat uit allemaal cellen die samen de barrière tussen de binnen- en buitenkant van je lichaam vormen. Andere lichaamsbarrières zijn onder andere onze huid en onze darmen.  Het slijmvlies wordt bekleed met een dikke laag beschermende bacteriën en houdt ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten tegen. Deze beschermende laag moet ervoor zorgen dat een ziekteverwekker zich niet aan het epitheel – slijmvlies – kan hechten. Daarnaast is het de bedoeling dat de barrières stoffen doorlaten die ons lichaam nodig heeft. In de mond kan een goed werkende barrière ervoor zorgen dat koolhydraten snel worden opgenomen om ons van energie te voorzien.

Slechte invloed

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat het mondslijmvlies beschadigd wordt, waardoor het meer doorlaatbaar wordt voor ziekteverwekkers. De volgende factoren kunnen de lichaamsbarrières beschadigen:

 • Verschillende voedingsstoffen zijn een voedingsbron voor slechte bacteriën. De bacteriën die suiker- en zetmeelrijke producten als voedingsbron gebruiken, zorgen voor een ontstekingsreactie in de mond. Hierdoor functioneert het mondslijmvlies minder goed.
 • Gluten kunnen bij mensen met een glutenintolerantie al een reactie opwekken vanaf het moment dat de voedingsmiddelen in de mond komen.
 • Een tekort aan vitaminen en mineralen zorgt voor een verminderde functie van het mondslijmvlies.
 • Bepaalde kleine deeltjes in voeding of in medicijnen kunnen het slijmvlies beschadigen. Hierdoor wordt het mondslijmvlies meer doorlaatbaar voor bacteriën en virussen. De mondweerstand neemt af en je hebt een grotere kans op ziekte.
 • Alcohol verstoort de darmflora. Hierdoor vermeerderen de slechte bacteriën zich en zullen ze voor problemen in de mond zorgen.
 • Acute en chronische stress kunnen de doorlaatbaarheid van het slijmvlies vergroten en wakkeren ontstekingsreacties aan.

Probeer hierop te letten: een goede weerstand begint al in je mond! 

Gezond mondslijmvlies

 • Eet zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen, denk aan – veel – groente en fruit.
 • Zorg voor voldoende vocht: een vochtige mond en vochtige slijmvliezen beschadigen minder snel. Water is de bouwstof van ons speeksel en speeksel is nodig om de mond en slijmvliezen vochtig te houden.
 • Beperk het gebruik van alcohol om storingen in het mondmilieu – samenstelling van bacteriën – te beperken.
 • Vermijd stress door voldoende te ontspannen.
 • Poets het gebit twee keer per dag en reinig één keer per dag de ruimtes tussen de tanden en kiezen.
 • Laat je gebit regelmatig door een professional reinigen, bijvoorbeeld door een mondhygiënist. Zoals het voor een auto belangrijk is dat deze elk jaar wordt gecontroleerd – de bekende APK –, zo is het ook belangrijk dat je je gebit regelmatig laat nakijken.
Bron: Tekst: Yvonne van Vugt
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017