Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Jeuk,... soms erger dan pijn?

Mooi

Jeuk,... soms erger dan pijn?

05 april 2016
Deel met je vrienden
 

Een uitspraak die ik als dermatoloog vaak hoor en die iedereen die wel eens echt jeuk heeft gehad, zal beamen. Jeuk is best een wonderlijk verschijnsel. Wanneer twee mensen het over luizen hebben, is de kans erg groot dat ze alle twee op hun hoofd gaan krabben en daadwerkelijk een jeuksensatie hebben. Maar wanneer het onderwerp hoofdpijn is, zal niemand ook echt hoofdpijn ervaren.

Dat jeuk vervelend is en je zelfs uit de slaap kan houden, is een feit. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van jeuk? Dermatologen maken vaak het onderscheid tussen jeuk met huidafwijkingen en jeuk zonder huidafwijkingen.

Jeuk met huidafwijkingen

Er zijn veel voorbeelden van huidaandoeningen die jeuken, waarvan de meest bekende eczeem en psoriasis zijn. Wanneer deze huidziektes worden behandeld, zal de jeuk ook verdwijnen. Waterpokken is waarschijnlijk de bekendste boosdoener van jeuk op kinderleeftijd. Maar ook talloze beestjes kunnen voor jeuk zorgen: van muggenbulten tot schurft. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een van de weinige besmettelijke oorzaken van jeuk. Al moet je overigens wel goed 'je best doen' om het te krijgen. Schurft krijg je doordat je in een besmet bed slaapt, of door iemand met schurft vijftien minuten te knuffelen. Je krijgt het dus gelukkig niet van een handdruk. Veel senioren klagen over jeuk. De meest voorkomende oorzaak hiervan is een droge huid. De huid wordt namelijk steeds droger met het stijgen van de leeftijd, doordat de talgklieren minder talg produceren. Adviseer een goede vette zalf en een product op oliebasis voor onder de douche of in bad. ‘Gewone’ bodylotion is meestal niet vet genoeg, omdat het vaak veel water bevat.

Jeuk zonder huidafwijkingen

Je kunt ook jeuk hebben zonder dat er iets bijzonders aan de huid te zien is. Met andere woorden: de huid op de plek waar je jeuk hebt, ziet er net zo uit als die van de rest van het lichaam. Natuurlijk: als je gaat krabben, ontstaan er vanzelf huidveranderingen door het krabben, maar dat is niet wat hier bedoeld wordt. Deze vorm van jeuk komt meestal over het hele lichaam voor en niet op één specifieke plek. En de oorzaak kan heel divers zijn: van nierproblemen, bloedarmoede tot geneesmiddelen en infecties. Het is belangrijk om in zo'n geval een arts te bezoeken, zodat er verder onderzoek gedaan kan worden. Helaas wordt er ook vaak helemaal geen oorzaak gevonden die deze vorm van jeuk kan verklaren.

Behandeling van jeuk

Het klinkt natuurlijk als een open deur, maar om zo snel mogelijk van de jeuk af te zijn, moet de oorzaak goed aangepakt worden. Echte medicijnen tegen jeuk zijn er niet. En waarschijnlijk is dat dan ook meteen de reden dat men jeuk erger vindt dan pijn. Pijnmedicatie is er namelijk volop (paracetamol, NSAIDs) maar het perfecte anti-jeukpilletje moet nog uitgevonden worden. Soms worden er bij jeuk wel eens antihistaminica geadviseerd. Deze onderdrukken allergische reacties en je kunt ze gebruiken onder het mom van 'baat het niet dan schaadt het niet', maar helaas vaak met teleurstellend resultaat.

Wanneer de oorzaak van de jeuk onduidelijk is of niet weggenomen kan worden, zijn er wel wat adviezen die je kunt geven:

  • houd de nagels kort;
  • probeer niet te krabben; krabben verlicht de jeuk even, maar uiteindelijk verergert het de jeuk alleen maar;
  • zoek afleiding;
  • houd de huid goed in conditie met een vette , neutrale zalf of probeer menthol bevattende gels of zinkzalven.
Bron: Tekst: Marjolein Leenarts
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017