Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Man of vrouw? Je mond verraadt het!

Mooi

Man of vrouw? Je mond verraadt het!

25 juni 2015
Deel met je vrienden
 
Bij het beoordelen van gezichten kijken we vooral naar de mond om te bepalen of een persoon een man of vrouw is. Het contrast tussen de lip en huidskleur verklapt namelijk veel. Onderzoekers van de University of Montreal komen tot deze conclusie.
 
De onderzoekers lieten 100 deelnemers het geslacht van 300 mensen beoordelen op basis van foto’s van verschillende onderdelen van hun gezicht. Op de foto's droegen sommige vrouwen make-up en alle mannen waren gladgeschoren. Kleding of sieraden waren niet zichtbaar.
 

Contrast

Over het algemeen konden de deelnemers kleurenfoto’s beter verwerken dan de foto's in grijstinten. 
De informatie uit het gebied rond de mond werd snel geïsoleerd door de hersenen, slechts 12 milliseconden nadat iemand het gezicht zag. "Contrast tussen de lippen en de huid is bij vrouwen meer uitgesproken dan bij mannen, omdat hun huidskleur over het algemeen minder rood en meer groen bevat", aldus onderzoeker Dupuis-Roy. "Het contrast wordt door onze hersenen als een vrouwelijk kenmerk gezien."
 

Natuurlijke selectie

Daarbij hangt de reactie op kleur mogelijk samen met natuurlijke selectie. "Rode lippen worden vaak in verband gebracht met een betere fitheid van hart- en luchtwegen en hogere oestrogeenniveaus, wat nuttig is voor de voortplanting", merkt Dupuis-Roy op.
 

Ogen

"Wanneer er geen kleureninformatie beschikbaar is, beginnen onze hersenen bij de mond, maar dan verplaatsen ze de aandacht al gauw verder naar het gebied rond de ogen." Andere delen van het gezicht, zoals de kaaklijn, neus en kin, worden ook gebruikt bij het bepalen van het geslacht van iemand, maar deze gebieden lijken volgens de onderzoekers van secundair belang.
 

 

Bron: Nu.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017