Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Melkgebit versus blijvend gebit

Mooi

Melkgebit versus blijvend gebit

11 november 2015
Deel met je vrienden
 

Weet je dat de vorm van jouw gezicht wordt bepaald door de stand van tanden en kiezen? En de gebitselementen spelen samen met de tong ook een bijzonder grote rol bij onze spraak. Een andere belangrijke functie van de mond is het kauwen en fijnmalen van voedsel. Om al deze functies van het gebit te kunnen vervullen krijgen we in ons leven een melkgebit en een blijvend gebit.

Het melkgebit

De ontwikkeling van het melkgebit begint al vanaf de zesde maand in de zwangerschap. Het eerste tandje breekt vaak door als een kind ongeveer vijf tot acht maanden oud is. Het komt ook wel eens voor dat de eerste tand al voor deze leeftijd doorbreekt. Behalve dat het melkgebit ervoor zorgt dat een kind goed leert praten en vast voedsel kan eten, zorgt het ook voor voldoende ruimte in de kaak voor het blijvende gebit.

Het blijvende gebit

Rond de leeftijd van 2,5 jaar is het melkgebit van de meeste peuters compleet. Een melkgebit bestaat uit twintig elementen, oftewel tanden en kiezen. De eerste wisselfase begint op vijf- à zesjarige leeftijd met het doorbreken van de eerste blijvende kiezen. Deze kiezen komen achter de melkkiezen door. Vervolgens gaat de kleuter echt wisselen en zullen er tanden en kiezen los gaan staan. Op dertien- of veertienjarige leeftijd is het wisselen voltooid, maar het blijvende gebit is pas compleet als ook de verstandskiezen aanwezig zijn. Meestal breken deze verstandskiezen door tussen het achttiende en vierentwintigste levensjaar, het blijvende gebit bestaat dan uit 32 gebitselementen. Het komt echter steeds vaker voor dat deze laatste kiezen niet doorbreken. Dit komt omdat onze kaak in de loop der jaren kleiner is geworden, waardoor er niet voldoende plaats in de mond is voor de laatste molaren (verstandskiezen). Het lichaam past zich heel langzaam aan deze verandering aan en hierdoor zien we steeds vaker dat de verstandskiezen helemaal niet aangelegd zijn.

Het glazuur

Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen of dentine met daaroverheen het glazuur, dat het sterkste materiaal van het lichaam is. Het glazuur van het melkgebit is dunner en minder sterk dan het glazuur van de blijvende gebitselementen. Een melkgebit heeft dus een groter risico op cariës (gaatjes) en tanderosie (gebitsslijtage), waardoor er in het melkgebit makkelijker een gaatje ontstaat dan in het blijvende gebit. Ook zullen gaatjes sneller groter worden. Het verschil in samenstelling tussen het glazuur van de melkelementen en dat van de blijvende elementen zorgt er ook voor dat het melkgebit lichter van kleur is dan het blijvende gebit. De blijvende gebitselementen bestaan uit vrij netjes evenwijdig liggende glazuurkristallen, waardoor het gele tandbeen (dentine) doorschemert. De kristallen van het glazuur van het melkgebit liggen minder netjes naast elkaar, waardoor het glazuur minder doorzichtig is en witter toont.

Goed poetsen

Het melkgebit moet, net als het blijvende gebit, goed onderhouden worden. In beide gevallen is goed poetsen van groot belang om de tanden, kiezen en het tandvlees gezond te houden. Poetsen doe je met een elektrische of een handtandenborstel. Elektrisch poetsen reinigt over het algemeen beter dan het poetsen met een handtandenborstel. Voor jonge kinderen kan een elektrische borstel een extra stimulans zijn om te poetsen. De fijne motoriek van jonge kinderen is nog niet goed ontwikkeld. Daarom is het aan te bevelen om bij kinderen tot 10 jaar het gebit na te poetsen. Bij volwassenen is het aan te raden om ook interdentaal, dat wil zeggen tussen de tanden en kiezen, te reinigen met een stoker, rager of flossdraad.

Gezonde voeding

Ook een gezond voedingspatroon draagt bij aan het behoud van tanden en kiezen. Zorg dus niet alleen voor een goede mondhygiëne, maar ook voor gezonde voedingsgewoonten om levenslang te profiteren van een stralende lach!

 
Bron: Tekst: Yvonne van Vugt
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017