Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Nagelriemen

Mooi

Nagelriemen

18 september 2014
Deel met je vrienden
 

De nagelriem is het smalle huidrandje (de riem) om de nagelplaat. Deze nagelriem sluit nauwkeurig om je nagel heen. Elke nagel heeft een nagelriem, zowel bij de vingers als bij de tenen. De nagelriemen hebben een belangrijke functie. Zij zorgen er namelijk voor dat bacteriën, chemicaliën en schimmels enzovoort niet zomaar de nagel kunnen binnendringen.

Gescheurde nagelriemen

De nagelriemen willen nogal eens aan de nagelplaat vastgroeien. Vaak drukken we de nagelriem dan snel even terug. Veel mensen weten niet dat je dit beter niet kunt doen - ook niet na het douchen! - want het is erg slecht voor de nagel en nagelriem. Gebruik voor het terugduwen van nagelriemen de juiste hulpmiddelen en producten. Doe je dit niet, dan kunnen er op de nagelplaat horizontale ribbels - littekens - ontstaan. Ook kan de nagelriem scheuren, wat erg pijnlijk kan zijn. Bovendien verliest de nagelriem zijn beschermende functie, waardoor de kans op ontstekingen groot is. Adviseer de klant daarom om de nagelriemen met een bokkenpootje terug te duwen. Met een cuticle remover kunnen de nagelriemen losgeweekt worden.

Vastzittende nagelriemen

Bij sommige mensen zitten de nagelriemen heel erg vast aan de nagelplaat en groeien ze zelfs met de nagel mee. De nagelriem is net een elastiekje: hij kan heel ver rekken, maar zal op een gegeven moment gaan scheuren. Dit is niet alleen erg pijnlijk, maar ook schimmels en bacteriën krijgen zo een kans, waardoor de kans op een ontsteking groot is. Adviseer ook bij vastzittende nagelriemen een cuticle remover. Twee à drie minuten na het aanbrengen kan de nagelriem voorzichtig teruggeduwd worden. Dit lukt waarschijnlijk niet in één keer. Adviseer de klant daarom om dit twee keer per week te doen, totdat de nagelriem weer mooi op zijn plek zit. Daarna is het een kwestie van regelmatig bijhouden.

Peeling of remover?

Het is dus belangrijk dat de nagelriemen regelmatig met de juiste hulpmiddelen en producten worden teruggeduwd. Wat de producten betreft  kun je kiezen uit een cuticle peeling of een cuticle remover. Maar welk product kun je nu het best adviseren? Dit kun je beoordelen door naar de nagelriemen te kijken. Zie je veel losse velletjes, adviseer dan een peeling(gel). Deze verwijdert de losse velletjes. Zitten de nagelriemen erg vast, adviseer dan een cuticle remover. 

Beide producten moeten na het aanbrengen een paar minuten intrekken. Bij een peeling masseer je het product  een paar minuten in en duw je daarna met behulp van een bokkenpootje de nagelriem terug. Let erop dat je een bokkenpootje gebruikt dat een beetje meebuigt. Zet het op de nagel en duw de riem voorzichtig terug. Geef lichte druk en forceer niets.

Nagelriemen verzorgen

Veel mensen denken dat het voldoende is om de nagelriemen met een handcrème te verzorgen. Helaas is dit niet het geval. Het is beter om een goede nagelriemcrème te gebruiken die de nagelriemen zacht en soepel houdt. Zo ontstaan er geen velletjes en kunnen de nagelriemen gemakkelijk teruggeduwd worden. Er is maar een heel klein beetje nagelriemcrème nodig om de nagelriem goed te verzorgen. Je kunt de klant adviseren om dit voor het slapengaan te doen. Zo kan de crème de hele nacht goed intrekken, zonder gelijk weer te worden afgespoeld bij het handen wassen. Een nagelriemcrème kan niet voor de nagelplaat gebruikt worden. Een crème kan namelijk nooit in de nagelplaat trekken. In de zomer kun je de nagelriemen en de nagelplaat verzorgen met een nagelolie. 

Bron: tekst > Yvonne Bijkersma
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017