Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Nagelverkleuring: oorzaak en oplossing

Mooi

Nagelverkleuring: oorzaak en oplossing

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 

Lijfblad nagelexpert Yvonne Bijkersma is beautyspecialist en schrijft als beautyblogger dagelijks op haar pagina www.schoonheidspromotie.nl.

Een normale nagel is roze met een wit half maantje en witte randjes bij de vingertoppen. Het halve maantje be- vindt zich aan het begin van de nagel, bij de nagelriem. Er zijn verschillende oorzaken waarom een nagel verkleurt. Meestal is de oorzaak gemakkelijk te verhelpen.
 

Verschillende soorten verkleuringen

De meeste verkleuringen zijn onschuldig. Zo kun je een verkleuring in de nagel krijgen door bijvoorbeeld een bloeding, nadat je je nagel gestoten hebt of tussen een deur hebt gehad. Een blauwe of een zwarte nagel die spontaan ontstaat, kan duiden op huidkanker, oftewel een melanoom. Stuur een klant hiermee altijd naar de huisarts. Heb je witte vlekjes in de nagels? Nee, dit is geen calciumtekort! Dit komt omdat de nagel bij de nagelriem is gestoten. Er ontstaan dan luchtbelletjes die vanzelf uit de nagel groeien. Gele, dikke nagels zijn waarschijnlijk kalknagels, of schimmelnagels. In dit geval kun je de klant het beste adviseren om de nagel te gaan behandelen met teatree-olie (zie ook mijn artikel over schimmelnagels in dit nummer). 
 

Gele nagels voorkomen

De verkleuring die het meest voorkomt, zijn gele nagels. Roken of geen basecoat gebruiken bij een gekleurde lak kunnen de oorzaak zijn. Beide oorzaken kun je eenvoudig voorkomen.
 
Een basecoat
Een goede basis is al het halve werk. Een basecoat vult de nagels als het ware op en maakt de nagel gladder. Hierdoor zal de gekleurde lak ook veel strakker op de nagels komen. Een basecoat voorkomt verkleurde (gele) nagels, doordat de kleur van de nagellak niet in de nagels zelf kan trekken. En het zorgt ervoor dat de lak langer en beter blijft zitten.
 
Adviseer de klant altijd een basecoat onder de gekleurde lak te gebruiken. De lak ziet er niet alleen veel mooier uit, een basecoat maakt de nagels egaler. Bovendien kan de kleur van de lak niet in de nagels trekken, waardoor je een gele verkleuring voorkomt. Het moet wel een echte basecoat zijn, een transparante lak helpt meestal niet. Zeker niet als je een heftige kleur hebt, zoals rood, blauw, paars, of zwart. 
 
Niet roken
Gele nagels kunnen ook ontstaan, als je veel rookt. Uiteraard kun je dit voorkomen door niet te roken. Maar dat is vaak niet zo makkelijk…
 

Gele nagels verhelpen

Als de gele nagels er al zijn, dan kun je dit op verschillende manieren verhelpen: 
  • Plan regelmatig nagellakvrije dagen; verzorg de nagels dan met een nagelolie. 
  • Gebruik nagellak die het natuurlijke roze en wit naar boven haalt, doordat er ultraviolet in zit, bijvoorbeeld Trind nail brightener. 
  • Geef je nagels een nagelbadje met een whitening product − Herome heeft hier speciale tabletjes voor; 
  • Vijl je nagels met een polijstvijl, want vaak zit de verkleuring in het bovenste gedeelte. Doe dit niet vaker dan één keer per maand, anders wordt de nagel te dun.

Advies

Adviseer de klant om een paar dagen geen nagellak te gebruiken. Zo kunnen de nagels even bijkomen. Een nagellak sluit de nagels af, hierdoor kan de nagel niet ademen en droogt de nagel sneller uit. Verzorg de nagels daarom tussen de lakbeurten door met een verzorgende nagelolie. Dit geeft de nagels een mooie, natuurlijke glans en versterkt de nagels.
Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017