Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Ontharen, voor welke methode kies jij?

Mooi

Ontharen, voor welke methode kies jij?

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 
Jetske is onderzoeksarts cosmetische dermatologie, daarnaast heeft Jetske haar eigen huidverzorgingslijn, Uncover Skincare, en heeft ze haar allereerste boek uitgebracht: Dr. Jetske’s Huidboek. In 2013 werd de campagne Smeer je in! gelanceerd.
 
Iedereen heeft weleens last van ongewenst haar. Er zijn verschillende manieren om van deze haren af te komen. In de zomer vind ik het fijn om mijn benen te laten harsen, dat scheelt veel gedoe. Als je liever onthaart met een scheerapparaat of mesje heb ik een paar tips voor je. Zo kun je haar makkelijker afscheren als het minstens twee minuten in contact is geweest met water. Het helpt dus om voor het scheren eerst even onder de douche of lekker in bad te gaan.
 

Scheren

Talg, vuil en dode huidschilfers die zich opstapelen rondom de haarfollikels zorgen ervoor dat de haren schuin gaan liggen en dat het mesje minder goed over de huid glijdt ter plaatse van de haar. Dit is te voorkomen door voor de scheerbeurt het gebied te wassen met een milde zeep. Nog slimmer is het om regelmatig een exfoliant te gebruiken. Een exfoliant zorgt ervoor dat dode huidcellen als het ware ‘losweken’ van de huid. Het gebruik van een exfoliant voorkomt bovendien het risico op ingegroeide haartjes.
 

Goed scheerproduct

Een goed scheerproduct bestaat uit surfactants (dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen), water en polymeren (bijvoorbeeld siliconen). Hierdoor maak je de haren zachter en glijdt het mesje soepel over de huid. Gebruik bij voorkeur een ongeparfumeerd product om irritatie te voorkomen. Heb je een gevoelige huid, dan kan het verstandig zijn om niet voor een scheerschuim te kiezen, maar voor een milde afspoelbare gezichtsreiniger waaraan olie toegevoegd is. Een conditioner − ja, dat product dat je in je haar smeert zodat je het makkelijker door kunt kammen − werkt ook prima. Een product met veel schuim kan de huid namelijk irriteren. Smeer de huid direct na het scheren in met een goede crème. Vermijd irriterende ingrediënten, zoals parfum en gedenatureerde alcohol.
 

Waxen

Je kunt er ook voor kiezen om het ongewenste haar weg te laten halen door middel van waxen. Tegenwoordig zijn er genoeg salons te vinden die dit aanbieden. Een voordeel van waxen is dat de haarwortel ook verwijderd wordt − in tegenstelling tot scheren − en de haren langer wegblijven. Het nadeel is dat de behandeling niet pijnloos is en de haren een bepaalde lengte moeten hebben om ‘gepakt’ te worden door de wax. Dat betekent dus eventjes ‘harig’ rondlopen… Let er ook op welke producten de salon gebruikt om de onthaarde gebieden te ‘kalmeren’. Het kan zijn dat deze producten irriterende ingrediënten bevatten, zoals menthol. Vraag dit altijd even na en gebruik anders na het waxen een toner met kalmerende ingrediënten, zoals zoethoutwortelextract, die je bijvoorbeeld zelf van thuis meeneemt.
 

Laser

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het haar met een laser te laten verwijderen. Houd er wel rekening mee dat dit traject vele weken duurt en er altijd meerdere behandelingen nodig zijn. Meer iets voor het najaar waarschijnlijk. Hoe bleker de huid en hoe donkerder de haren, hoe groter de kans op succes!
 

Voor de mannen!

Een baardhaar is zo sterk als koperdraad. Gelukkig neemt de kracht die nodig is om die baardhaar door te snijden aanzienlijk af, als de keratine in de haar gebonden wordt met water. Simpel gezegd: nat haar is een stuk makkelijker een kopje kleiner te maken. Heb je geen zin in gedoe, dan kun je je gezicht ook nat maken door er een toner op aan te brengen − als je een gevoelige huid hebt, kun je kiezen voor een toner met kalmerende ingrediënten: zo sla je meteen twee vliegen in één klap. Overdrijf niet met het ‘natmaakritueel’, want te lang contact met water verstoort de barrièrefunctie van je huid en dat vergroot vervolgens de kans op irritatie.
 

Exfoliant

Een exfoliant is een middel bestaande uit organische zuren om dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor voorkom je ingegroeide haren en dat de haren schuin liggen door bijvoorbeeld dode huidcellen. Je kunt ingegroeide haren ook voorkomen door het haar in de richting van de haargroei te scheren. Voor mensen die heel veel last hebben van ingegroeide baardharen − pseudofolliculitis barbaebarbaritis − kan een behandeling met de 1064 YAG-laser veel verbetering geven.
Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017