Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Pigmentvlekken

Mooi

Pigmentvlekken

22 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Jetske is onderzoeksarts cosmetische dermatologie, daarnaast heeft Jetske haar eigen huidverzorgingslijn, Uncover Skincare, en heeft ze haar allereerste boek uitgebracht: Dr. Jetske’s Huidboek. In 2013 werd de campagne Smeer je in! gelanceerd.
 
Pigmentvlekken laten je ouder lijken dan je bent. En als je in de schappen van de winkel kijkt zie je dat het een probleem is dat veel voorkomt. Door het ruime aanbod aan ‘enlightening’-producten ga je haast geloven dat die vervelende vlekken eenvoudig weg te smeren zijn. maar zo makkelijk gaat dat niet.
 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn goed te behandelen, als je maar weet om welke vorm het gaat en hoe diep het pigment zit. Met enig doorzettingsvermogen is een goed resultaat mogelijk. Over het algemeen zijn de beste resultaten te behalen door laserbehandelingen gecombineerd met verzorgingsproducten speciaal voor pigmentvlekken. 
 

Wat is pigment?

Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van de opperhuid, krijg de huid haar kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Bij een verstoring van dit proces kunnen pigmentvlekken ontstaan. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken.
 
Post-inflammatoir: Deze pigmentvlek ontstaat door kleine verwondingen van de huid, bijvoorbeeld na acne of irritatie van de huid. Deze vorm van pigment is bijna altijd tijdelijk, maar het kan zeker een jaar duren voordat het uit zichzelf verdwijnt. 
 
Lentigines solares: Dit wordt ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Deze vorm van pigment ontstaat door overmatige blootstelling aan de zon. In de winter verdwijnen deze vlekken niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld sproetjes.
 
Melasma: Grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik). Ze komen het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap, daarom wordt melasma ook wel het zwangerschapsmasker genoemd. Melasma is vaak lastig te behandelen. 
 

Wat helpt?

Er bestaan verschillende cosmetische ingrediënten die pigmentvlekken minder zichtbaar maken. Diverse huidcrèmes bevatten dit soort stoffen.
 
Hydroquinone: Het meest gangbare en best geteste middel is hydroquinone. In de natuur komt het veel voor in planten, maar ook in koffie, thee, bier en wijn. Hydroquinone ‘depigmenteert’ de huid waardoor de aanwezige pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Er wordt minder pigment aangemaakt. Het bleekt de huid dus niet maar voorkomt het ontstaan van pigmentvlekken. Hydroquinone kan de huid in het begin wat uitdrogen en irriteren dus goed opbouwen en het gebruik van een hydraterende crème erbij is een must. Hydroquinone mag alleen door een arts voorgeschreven worden en mag maximaal zes maanden gebruikt worden.
 
Vitamine C: Een crème met 5% vitamine C blijkt uit onderzoek hetzelfde effect te hebben als 4% hydroquinone. Én het mag onbeperkt gebruikt worden, het geeft minder irritaties en is zonder recept te krijgen. Helaas is het vinden van een product met 5% vitamine C en verpakt in een air-less verpakking nog wel een klus.
 
Azelaïnezuur: Een ander alternatief voor hydroquinone is azelaïnezuur. Uit onderzoek blijkt ook dat 20 procent azelaïnezuur ongeveer een vergelijkbaar effect heeft als 4 procent hydroquinone.
 
Vitamine A-zuur: Ook van vitamine A-zuur is bekend dat het een positief effect kan hebben bij pigmentvlekken. Net als hydroquinone is het alleen op recept verkrijgbaar. Het werkt wel minder goed dan hydroquinone tegen pigmentvlekken.
 
Niacinamide: Niacinamide kan ook wat doen bij oppervlakkige pigmentatie. De concentratie moet wel tussen de 2 en 5 procent zijn. Niacinamide is een fijn ingrediënt, omdat het de huidbarrière herstelt en ontstekingsremmend werkt.
 
Arbutine: Arbutine is een afgeleide van hydroquinone. In tegenstelling tot hydroquinone is het wel vrij verkrijgbaar. Arbutine heeft minder bijwerkingen, maar is ook een stuk minder werkzaam. Een deel kan omgevormd worden tot hydroquinone en het minste risico is aanwezig bij de nieuwere vormen van arbutine zoals deoxyarbutin. Wil het wat doen tegen pigmentvlekken, dan moet de concentratie rond de 3 tot 5 procent zijn.
 

Conclusie

Er bestaan wel degelijk cosmetische ingrediënten die de pigmentatie kunnen verminderen. Helaas is er voor een goed resultaat meer nodig dan een potje van de drogist. De beste resultaten zijn te behalen met het gebruik van zogenaamde prescriptives (middelen voorgeschreven door een arts), gecombineerd met peelings, lasers of lichtbehandelingen. Bij geringe oppervlakkige pigmentatie zijn stoffen als vitamine C, niacinamide en arbutin de moeite van het proberen waard. En ik kan het toch niet laten te zeggen. Met een goede bescherming tegen de zon voorkom je het ontstaan van vrijwel alle pigmentvlekken. Circa 90 procent van de pigmentvlekken ontstaan namelijk door de zon. 

 

Bron: Lijfblad 05
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017