Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Pruiken en haarwerken

Mooi

Pruiken en haarwerken

28 oktober 2014
Deel met je vrienden
 

Wanneer ik een model voor een fotoshoot bij een agency boek, vraag ik altijd of ze haar eigen haarstukken mee kan nemen. Natuurlijk heb ik ze zelf ook in mijn haarkoffer zitten, maar het haar van het model heeft precies de goede kleur en de afmetingen van de haarstukken zijn perfect op haar afgestemd.

 

Werken met haarstukken

Onlangs zijn wij een superleuke school gestart: The College (www.the-college.nl) waar we professionele opleidingen in visagie, maar ook in hairstyling geven. Het werken met haarstukken is daarvan een belangrijk onderdeel. Het fijne van haarstukken is dat het haar er veel voller en vaak ook veel langer door wordt en dat je ze aan het einde van de shoot er zo weer uit kan halen. Voor shows worden haarstukken meestal in het haar geplakt met speciale lijm die je met een haarolie er weer uitkrijgt. Ook handig zijn de haarstukken met clipjes, die je makkelijk kunt bevestigen. Op de plaats waar je de clipjes vastzet, maak je het haar wat stugger met haarlak en toupeer je het. Zo heb je een goede basis en hoef je niet bang te zijn dat het haarstuk plotseling loslaat. Ook kun je zo eenmalig een pony maken, wat niet alleen superleuk is voor een shoot, maar ook voor jezelf! Wordt het haar mét de haarstukken geföhnd of gestyled met hitteapparatuur, dan is het heel belangrijk dat het haar echt is en niet synthetisch. Such a blame, als je het haarstuk ziet smelten in een krultang!

Pruikje als mode-item

Voor een fotoshoot in Kaapverdië met een blond model uit Ierland moest ik vier verschillende looks maken. Omdat twee fotoshoots in dezelfde uitgave van het blad zouden komen, heb ik gewerkt met een zwart pruikje; niemand herkende haar meer! Ook voor shows en videoclips kunnen pruikjes perfect zijn: alle modellen kunnen er hetzelfde uitzien en een zangeres kan in één clip meerdere flashy looks krijgen. Toch zijn er mensen die een haarstuk of pruikje niet als mode-item dragen, maar als pure noodzaak.

Net echt

Wanneer mensen door bijvoorbeeld alopecia androgenetica - kaalheid bij mannen, die overigens ook bij vrouwen kan voorkomen - chemotherapie of andere haarziektes, kale plekken op het hoofd krijgen of zelfs al het haar verliezen, is een pruik een uitkomst. Bij mannen wordt kaalheid nog wel geaccepteerd, maar vrouwen voelen zich super opgelaten. Gelukkig zijn er prachtige haarstukken en pruiken te koop die niet van echt te onderscheiden zijn. Er kan worden gekozen tussen synthetisch en echt haar. De keuze hangt helemaal van de levensomstandigheden van de persoon af, wat hij/zij doet, er mee wil doen en van het budget. Is de drager van de pruik ziek, maar weet ze wel dat het haar weer terugkomt, dan kan ze kiezen voor een synthetische. Het voordeel is dan ook dat ze er vrij weinig aan hoeft te doen tijdens haar ziekteperiode en dat ook het wassen makkelijk gaat. Is iemand chronisch ziek, dan is echt haar fijn. Je kunt dit stylen zoals je wilt en het blijven dragen, zelfs tijdens het slapen en zwemmen. Er kan ook worden gekozen voor kleine haarstukjes die kale plekjes verdoezelen en mooi opvullen. Perfect ook voor mannen!

Soorten haar

Veel pruiken van echt haar worden gemaakt van Aziatisch en Chinees haar. Dit is van nature donker, zodat het chemisch behandeld moet worden om de juiste, vaak Europese, haarkleur te krijgen. Het haar kan dan stug, dik en pluizig worden. Voor Europeanen sluit dan ook Europees haar het mooiste aan, maar dit is wel vrij kostbaar. Een pruik van echt haar gaat bij een goede verzorging ongeveer één jaar mee, de slijtage van een synthetische pruik begint vanaf de zesde maand. Er is heel veel kwaliteitsverschil tussen zowel synthetische pruiken, als pruiken van echt haar. Krijg je te maken met iemand die een pruik zal moeten uitzoeken, adviseer hem/haar dan naar een goede pruikenmaker te gaan die aangesloten is bij een brancheorganisatie en over de juiste vakdiploma’s beschikt.

Bron: Lijfblad 07/ Ingrid Burger
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017