Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Stralende tanden

Mooi

Stralende tanden

18 september 2014
Deel met je vrienden
 

Het is misschien wel de meest gestelde vraag: ‘Hoe krijg ik mijn tanden witter?’ Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, zeker niet als je ze veilig witter wilt hebben. Als eerste zou je je moeten afvragen waarom ze zo geel zijn (lijken).

Oorzaken van tandverkleuring

Waarom worden of lijken tanden geel? Dit zijn de mogelijke oorzaken:

 1. De tanden zijn helemaal niet geel, maar men staart zich er blind op of wil echt een gebit à la Gerard Joling.
 2. Witte vullingen zijn verkleurd.
 3. Een slechte mondhygiëne, waardoor tandplaque blijft zitten.
 4. Gaatjes die zich van nature herstellen, kunnen kleurstof opnemen.
 5. Tanderosie zorgt dat de glazuurlaag verdwijnt.
 6. Als je rookt, kan de nicotine je gebit verkleuren. 
 7. Kleurstoffen uit eten of drinken beïnvloeden de kleur van je tanden.
 8. Door terugtrekkend tandvlees komt de gele tandwortel bloot te liggen.
 9. Ouderdom, of een versleten gebit zorgt voor gele tanden.
 10. Bepaalde medicijnen, of een droge mond kunnen de oorzaak zijn.
 11. Bepaalde spoelmiddelen zorgen voor minder witte tanden.
 12. De tanden zijn van nature gewoon geel.

Tanden bleken

Nummer 12 is de enige situatie waarbij ik een bleekbehandeling zou aanraden en waarbij het resultaat goed te voorspellen is. Bleken wordt gedaan met waterstofperoxide met een werkend percentage waarbij de tandkleur zelf lichter wordt. Het is behoorlijk agressief spul en kan bij verkeerd gebruik zorgen voor brandwonden of overbleken. Alleen binnen een tandartspraktijk mag dit tot op bepaalde hoogte gebruikt worden. Andere bleekmiddelen zijn wetenschappelijk niet goed bekend.

Mondhygiënist

In het geval van slechte mondhygiëne is er een gelige en soms zelfs oranje plaquelaag te zien. De tand is dof. Vaker poetsen en/of begeleiding in de mondhygiëne bij de mondhygiënist is hierbij belangrijk. Ook in het geval van erosie is er begeleiding nodig, met name op het gebied van zure voedingsmiddelen. Door zure producten lost het glazuur op en zodoende wordt de tand geler. Hetzelfde geldt voor terugtrekkend tandvlees. Enkel een mondhygiënist biedt hier soelaas.

Soorten tandpasta

Bij rokers en mensen die bijvoorbeeld veel koffiedrinken, kan een goede tandpasta wellicht schelen. Zo zit er in een whitening tandpasta geen waterstofperoxide, maar wel stoffen die vuil kunnen aantrekken. Ook zijn er tandpasta’s die reflecterend werken, zoals bij de witte strepen op de weg. Sommige tandpasta’s trekken niet alleen het vuil aan van de tand, maar kunnen ook dode cellen vanuit de weefsels aantrekken. Daarom kan het zijn dat mensen soms witte draden in hun mond ontdekken. Dit geeft echter niks. Er zijn ook tandpasta’s die wat schurender zijn dan andere tandpasta’s. Hierover bestaan wel regels: tandpasta’s die te schurend zouden zijn, mogen in Nederland niet verkocht worden. De kracht van de tandpasta’s is dus beperkt. Echte bruine aanslag kun je er enigszins mee voorkomen, maar als het er eenmaal opzit, is er maar een oplossing: een professionele gebitsreiniging.

Bron: tekst > Lieneke Steverink-Jorna
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017