Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Striae

Mooi

Striae

04 november 2014
Deel met je vrienden
 

Striae is een huidprobleem dat veel voorkomt. Je ziet het vooral bij zwangere vrouwen en pubers, maar mannen kunnen ook last hebben van striae. Het is niet helemaal duidelijk waardoor striae ontstaan. Factoren, zoals hormonale invloed, aanleg, op jonge leeftijd zwanger zijn, of een bepaald huidtype, hebben te maken met het ontstaan van striae. Striae worden vaak geassocieerd met zwangerschap, overgewicht, de groei tijdens de puberteit en corticosteroïdentherapie.

Twee soorten striae

In onderzoeken naar behandelingen bij striae wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten striae: tijdelijke - striae rubrae; SR -  en permanente striae - striae albae; SA. De tijdelijke striae worden gekenmerkt door rode, grillig gelijnde littekens. Deze tijdelijke variant kan zich uiteindelijk vormen naar gerimpelde hypogepigmenteerde (witte) lijnen. De resultaten van verschillende behandelingen kunnen bij beide soorten verschillen. Er is geen gouden standaard voor de behandeling van striae, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden met goede resultaten.

Behandeling

In de winkel zijn er talloze crèmes en oliën die pretenderen striae te voorkomen of te verminderen. Maar is dit wel zo? En zijn er nog andere behandelingen die effectief kunnen zijn?

Vitamine A-zuur

Vitamine A-zuur zorgt onder andere voor de aanmaak van collageen en stimuleert de aanmaak van elastine: dit zijn belangrijke factoren in de vermindering van striae. Uit onderzoek blijkt het ook een effectieve behandeling te zijn. Vitamine A-zuur blijkt effectief te zijn bij SR, maar minder effectief bij SA. Na een dagelijkse behandeling met vitamine A-zuur gedurende zestien weken werd een significante verbetering gezien (0,05 procent). Een hogere concentratie vitamine A-zuur (0,1%) is ook onderzocht. Na 24 weken bleek bij 80 procent van de behandelde groep een verbetering te zien, tegenover 8 procent van de controlegroep.

Peeling

Glycolzuur kan de huid met striae verbeteren. Een peeling met glycolzuur kan een verhoogde elasticiteit, dikkere epidermis en vermindering van striae veroorzaken, bij zowel SR als SA.

Laser

585-nm pulsed dye laser (PDL) verhoogt de elasticiteit van de huid, waardoor de striae verminderen. De laserbehandeling zorgt vooral voor een vermindering van erythema (roodheid). De nD-YAG-laser en CO2-laser schijnen ook goede resultaten te geven. De onderzoeken tonen wel aan dat de betrouwbaarheid van de resultaten niet hoog is en dat er vaak geen controlegroep -  een groep waarmee de behandelde groep vergeleken wordt -  aanwezig is.

Lichttherapie

IPL kan het aantal en de lengte van striae (SA) verminderen. Wel ontstond er bij 40 procent van de proefpersonen post-inflammatoire hyperpigmentatie. Ook uv-A-uvB-therapie schijnt SA te kunnen verminderen.

Massage

Er is weinig bewijs dat het masseren van de huid een positief effect heeft op het verminderen van striae. Het schijnt wel dat het masseren meer effect heeft, als het gaat om een litteken na een operatie. Over het algemeen zijn de resultaten van massage bij striae te zwak, worden er vaak verschillende technieken toegepast en zijn de uitkomsten moeilijk te interpreteren.

Microdermabrasie

Elke week een oppervlakkige microdermabrasiebehandeling gedurende zestien weken blijkt een significante verbetering te geven.

Crème/olie

Het gebruik van een crème lijkt niet effectief te zijn in het voorkomen van striae tijdens de zwangerschap. Siliconengel zou wel positieve resultaten kunnen geven. Er is ook onderzoek gedaan naar het gebruik van olijfolie. Dit blijkt echter niet effectief te zijn in het voorkomen of verminderen van striae.

Conclusie

Er zijn zeker behandelingen die effectief kunnen zijn, maar dit is mede afhankelijk van de soort striae. Helaas is er nog geen ‘gouden standaard’ voor de behandeling van striae…

Bron: Lijfblad 07/ dr. Jetske Ultee
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017