Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Verzorging van de huid tijdens de zwangerschap

Mooi

Verzorging van de huid tijdens de zwangerschap

06 november 2015
Deel met je vrienden
 

Kennen jullie dat sprookje van die zwangere vrouw met een never-looked-better, gezonde, stralende en egale huid? Ik kwam zelf voor in een ander ‘sprookje’: ik was die aanstaande moeder met een vlekkerige, onrustige en overgevoelige huid. Zwangerschap doet niet alleen veel met je lichaam, maar ook met je huid. Dat komt door die enorme hormoonschommelingen. Mensen met huidproblemen krijgen soms tijdens de zwangerschap een prachtige huid, maar het kan ook andersom zijn… Hoe kun je je huid nou het beste verzorgen?

Een pregnancy glow

Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je huid toe. Bij sommige vrouwen resulteert dit in een prachtige blos, bij andere met minder gunstig gezinde bloedvaten in rode vlekken. Tot overmaat van ramp ontstaan er bij die vrouwen vaak kleine rode sterretjes in het gezicht  - spider naevus - en soms zelfs couperose. Die zichtbare bloedvaten zijn ook na de zwangerschap hardnekkig, maar je kunt ze dan wel met behulp van laser, bijvoorbeeld de Nd YAG laser 1064 nm, na je zwangerschap laten weghalen.

Jeuk

Veel zwangere vrouwen krijgen last van jeuk. Dit komt deels doordat de huid oprekt en soms wat droog is, maar ook doordat de lever wat meer moeite heeft galzuren af te voeren. Deze galzuren die vervolgens in je bloed terechtkomen, kunnen zenuwuiteinden prikkelen. Door de huid van je lichaam goed te hydrateren en soepel te houden kun je de jeuk een beetje binnen de perken houden. Hiervoor kun je een neutrale ongeparfumeerde bodylotion of zuivere jojobaolie gebruiken. Houdt de jeuk aan en is het moeilijk te verdragen neem dan contact op met je arts. Hij kan controleren of je geen last hebt van zwangerschapscholestase.

Striae

In de winkel vind je talloze crèmes en oliën die striae zouden kunnen voorkomen of verminderen. Gebleken is dat 78 procent van de zwangere vrouwen producten koopt en smeert om het ontstaan van zwangerschapsstrepen te voorkomen. Striae zijn strepen op de huid die kunnen ontstaan als de huid snel groeit, zoals het geval is bij zwangere vrouwen. De kans op het krijgen van zwangerschapsstrepen is extra groot als je voor je dertigste zwanger wordt. Hoewel we nog steeds weinig weten over het exacte ontstaansmechanisme, weten we wel dat factoren als hormonen, aanleg en huidtype allemaal kunnen bijdragen aan het ontstaan van die vervelende onderhuidse littekens. Ook komen striae vaker voor bij een donkere huid en bij mensen die roken.

Vitamine A zuur

Wat mij betreft, is de enige crème die echt wat kan doen tegen striae een crème met vitamine A zuur. Verschillende wetenschappers zijn het met me eens, een groot onderzoek naar het effect van verschillende crèmes en oliën bij meer dan achthonderd mensen liet geen enkel resultaat zien. Buiten vitamine A zuur is er weinig bewijs dat crèmes of oliën striae kunnen verbeteren of zelfs voorkomen; olijfolie of bijvoorbeeld cacaoboter blijken helemaal niets tegen striae te doen. Vitamine A zuur mag je alleen niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Je zou uiteraard wel kunnen overwegen vitamine A zuur te gebruiken na je zwangerschap.

Laserbehandelingen

Uit onderzoek blijkt ook dat IPL, ND-YAG laser, pulsed dye laser en gefractioneerde CO2-laserbehandeling ervoor kunnen zorgen dat de huid met striae verbetert. Mijn eigen ervaring is dat striae inderdaad minder zichtbaar kunnen worden na behandeling met laser, maar dat het resultaat van te voren moeilijk voorspelbaar is. Dergelijke behandelingen kun je na je zwangerschap laten uitvoeren. Het is ook belangrijk om de behandeling uit te laten voeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.

Melasma

Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron gaan pigmentcellen extra pigment produceren. Hierdoor zullen bestaande pigmentvlekken en sproeten wat donkerder worden. Na de zwangerschap zal dit weer wegtrekken. Doordat sommige cellen meer pigment produceren dan andere, kunnen er ook nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Je ziet ze vooral op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond  sommige vrouwen krijgen zelfs een snorretje. Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd.

Hydroquinone
Het meest voorgeschreven medicijn bij pigmentvlekken is hydroquinone. Omdat het een medicijn is, mag je het niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Daarom is het zo fijn dat uit onderzoek blijkt dat 4 procent niacinamide vergelijkbare resultaten blijkt te behalen als 4 procent hydroquinone. Niacinamide is geen medicijn, je mag het onbeperkt gebruiken en de kans op bijwerkingen is veel kleiner.

Vitamine C
Ook 5 procent vitamine C kan melasma verminderen. Let er met dit ingrediënt wel op dat het luchtdicht verpakt is, anders zal de werkzaamheid van het ingrediënt snel achteruit gaan.

Antizonnebrandcrème
Mocht je last hebben van pigmentvlekken, gebruik dan altijd een antizonnebrandcrème. Door uv-straling verergeren pigmentvlekken namelijk. Een antizonnebrandcrème is overigens sowieso belangrijk, ook als je geen last hebt van pigmentvlekken…

Acne

Onder invloed van hormonen kan je acne verergeren - of verminderen! - tijdens de zwangerschap. Als je last hebt van acne, is het belangrijk milde producten te gebruiken zonder irriterende ingrediënten zoals parfum. Gebruik verder ook alleen producten waarvan de werkzaamheid is bewezen. Zoals salicylzuur: dit ingrediënt verwijdert de dode huidcellen, werkt ontstekingsremmend en houdt de poriën schoon. Heb je last van ontstoken puistjes, dan kun je kiezen voor benzoylperoxide. Dit doodt de bacterie p.acnes: deze is verantwoordelijk voor de ontsteking. Je kunt salicylzuur en benzoylperoxide combineren met elkaar, en je mag het gebruiken tijdens de zwangerschap. Verder kunnen ingrediënten als vitamine C, vitamine E en niacinamide acne verminderen. Let er wel op dat als je een crème gebruikt met deze antioxidanten, de verpakking luchtdicht is.

Medicijnen tegen acné
Als je erg veel last hebt, kan je huisarts je antibioticacrèmes zoals erythromycine, clindamycine, azelaïnezuur en metronidazol voorschrijven. Azelaïnezuur heeft ook als bijkomend voordeel dat het pigmentproblemen vermindert. Wanneer je acne niet vermindert met de bovenstaande crèmes, is orale medicatie een mogelijkheid. Dit is zeker niet de eerste keuze als behandelmethode voor zwangere vrouwen, maar er zijn wel drie soorten antibiotica die veilig zijn bevonden om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Dit zijn namelijk azitromycine, cefalexine en erythromycine.

Bron: Tekst: dr. Jetske Ultee
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017