Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Verzorging van de oudere huid

Mooi

Verzorging van de oudere huid

18 april 2014
Deel met je vrienden
 
Lijfblad huidexpert dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts huidziekten bij de Velthuis kliniek, daarnaast heeft Jetske haar eigen huidverzorgingslijn, Uncover Skincare, en heeft ze onlangs haar allereerste boek uitgebracht: Dr. Jetske's Huidboek.
 
Als je de samenstelling van producten voor de oudere huid vergelijkt met producten voor de jongere huid, zie je dat er - afgezien van de prijs - weinig verschil bestaat tussen de producten. Daarom is het veel zinvoller om bij je keuze voor een cosmetisch product te kijken naar de conditie van je huid in plaats van je keuze te baseren op je leeftijd. Kijk bijvoorbeeld naar of je huid droog is of juist wat vet en of je huid wel wat kan hebben of juist gevoelig is. 
 

Talgklierproductie

Al vanaf je twintigste neemt de talgklierproductie elke tien jaar af met 23 procent. Hoewel het aanvankelijk na de puberteit prettig kan zijn die vette huid kwijt te raken, zullen veel mensen uiteindelijk last krijgen van een te droge huid. Geschikte ingrediënten voor een droge huid zijn glycerine, panthenol, niacinamide en hyaluronzuur. Breng deze gerust meerdere keren per dag aan, bijvoorbeeld door middel van een crème. Een tip: breng eens een nachtje door met een flinke laag vaseline of olijfolie op je gezicht. Dat kan wonderen doen.
 

Glycolzuur en vitamine A zuur

Als je huid ouder wordt, wil je misschien wat meer doen dan je huid verzorgen met de (basis) verzorgingsproducten die je al gebruikt. Je kunt je huid extra verzorgen met producten die ingrediënten bevatten als vitamine A zuur en glycolzuur. 
 

Glycolzuur

Glycolzuur zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten van de huid - ook wel exfoliëren genoemd. Hoewel de natuur hier bij een jonge huid geen hulp bij nodig heeft, wordt het voor de huid na het dertigste levensjaar een stuk lastiger om die dode huidcellen kwijt te raken. Door het opstapelen van dode huidcellen wordt de huid dof. Het gebruik van een exfoliant is een geweldige manier om je huid weer die gladde en frisse uitstraling te geven. Verder werkt glycolzuur beschermend tegen schade door de zon en kan het ervoor zorgen dat de huid beter vocht vasthoudt. Dat is vooral belangrijk voor de oudere huid, want die heeft hier namelijk meer moeite mee. Mocht je huid wat gevoelig zijn, kies dan liever voor een exfoliant op basis van salicylzuur.
 

Vitamine A zuur

Vitamine A zuur is eigenlijk het enige ingrediënt waarvan onomstotelijk vaststaat dat het huidverjongend kan werken. Door het gebruik van vitamine A zuur verbetert de huidstructuur: rimpels als gevolg van uv- straling nemen af in diepte en aantal, doordat vitamine A zuur-crème - of tretinoïne - een gezonde celdeling stimuleert. Daarbij worden MMP’s - enzymen die collageen en elastine afbreken - geremd. Zeer waarschijnlijk verlengt vitamine A zuur ook de levensduur van fibroblasten - cellen betrokken bij het ontstaan van bindweefsel - én kunnen vervelende pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Omdat de huid door het gebruik van vitamine A zuur gevoeliger wordt voor de zon, is het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème zeer belangrijk! Verder is een moisturizer met kalmerende en barrièreherstellende ingrediënten aan te raden. En voordat iedereen massaal naar de winkel rent: een crème met vitamine A zuur is alleen op recept verkrijgbaar…
 

Pigmentvlekken

Naast rimpels geven ook pigmentvlekken de huid een ouder aanzien. Pigmentvlekken zijn over het algemeen goed te behandelen, als je maar weet om welke vorm pigmentvlekken het gaat en hoe diep het pigment zit. Omdat 90 procent van de huidveroudering door de zon ontstaat, is het belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken. Door de zon kunnen pigmentvlekken namelijk verergeren. Er bestaat een ruim aanbod aan ‘enlightning’- producten die je haast doen geloven dat die vervelende vlekken eenvoudig weg te smeren zijn. Maar zo simpel is het niet helaas. Let er goed op dat de producten ingrediënten bevatten, waarvan bewezen is dat ze pigmentvlekken verminderen. Voorbeelden van deze ingrediënten zijn: hydroquinone, vitamine C, niacinamide en vitamine A zuur.
 

Laserbehandeling

Verder kan de conditie van de huid verbeterd worden door middel van laserbehandelingen. Er kan bijvoorbeeld behandeld worden met de Nd:YAG-laser (1064 nm). De laser dringt diep door in de huid en kan op een veilige en gecontroleerde manier de aanmaak van collageen in de huid stimuleren, wat zorgt voor meer veerkracht van de huid. Laat een dergelijke behandeling altijd uitvoeren door een arts, of door een huidtherapeut die onder supervisie van een arts werkt. 
Bron: Lijfblad 3
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017