Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Voetverzorging: je voeten verdienen het

Mooi

Voetverzorging: je voeten verdienen het

30 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Lijfblad nagelexpert Yvonne Bijkersma is beautyspecialist en schrijft als beautyblogger dagelijks op haar pagina www.schoonheidspromotie.nl.
 
Onze voeten vragen een andere verzorging dan onze handen. Onze voeten dragen ons de hele dag en hebben het dus best zwaar te verduren.
 

Basisverzorging

Een goede voetverzorging kan veel klachten helpen voorkomen. De basisverzorging voor je voeten bestaat uit het dagelijks wassen met water en zeep en het inmasseren met een voetencrème. Het beste kun je de klant adviseren om dit voor het slapen gaan te doen. Dan kan de crème goed in de huid trekken en komen de voeten even tot rust. 
 
Veel voorkomende voetproblemen: 
  • eelt;
  • kloofjes; 
  • blaren; 
  • zweetvoeten; 
  • ingegroeide nagels.

Eelt 

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag en ziet er vaak geelachtig uit. Eelt is normaal en zelfs nodig om de voeten goed te kunnen beschermen. Het beschermt de huid tegen wrijving en druk. Vaak zit het op de bal van je voet en bij de tenen. Haal hier alleen eelt weg als het heel dik is en er glazig uitziet. Pas op dat je niet alles weghaalt, maar slechts een heel klein beetje.  
 
Heb je eelt op een andere plek dan op de bal van je voeten of bij de tenen? De oorzaak kan bij je schoeisel liggen. Door wrijving in de schoenen en het dragen van slippers of te kleine sokken kan er eelt op een ongewone plek ontstaan. 
 
Wanneer de klant eelt wil verwijderen, kun je hem of haar adviseren om de voeten eerst in een voetbad week te maken. Hierna kan het eelt gemakkelijk verwijderd worden met een eelt-rasp of een puimsteen. Adviseer om na het verwijderen van het eelt een voetencrème te gebruiken. Dagelijks gebruik van een voetencrème helpt eelt en kloofjes voorkomen. 
 

Kloofjes

De huid van onze voeten bevat weinig talgkliertjes, waardoor er snel sprake is van een droge huid. Het gebruik van een voetencrème zorgt ervoor dat de voeten zacht en soepel 
blijven. Ook krijgen kloofjes zo minder kans. Heeft de klant toch kloofjes? Adviseer een herstellende voetencrème. De kloofjes zullen dan uiteindelijk weer verdwijnen.  
 

Blaren

Simpel gezegd is een blaar een holte onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een blaar ontstaat door wrijving of druk en kan erg pijnlijk zijn. Vaak zijn nieuwe - nog te strakke - schoenen de boosdoener. Er zijn goede blaarpleisters te koop die de druk wegnemen en de huid weer herstellen. De blaar doorprikken is ook een optie. Zorg er dan wel voor dat dit gebeurt met een steriele naald en dat de huid rondom de blaar goed schoon is. Ontsmet de plek van de blaar voor het doorprikken en na het doorprikken nogmaals om infecties te voorkomen. Adviseer in eerste instantie blaarpleisters, deze zijn een stuk hygiënischer en werken snel en pijnloos. 
 

Zweetvoeten

Veel mensen hebben last van zweetvoeten. Onze voeten zijn rijkelijk bedeeld met zweetklieren in de voetzolen. Zweet gaat zo onaangenaam ruiken, omdat het een reactie aangaat met de bacteriën die op onze huid zitten. Doordat onze voeten opgesloten zitten in onze sokken en schoenen, heeft dit proces alle tijd om zich goed te ontwikkelen. Helaas voorkom je zweetvoeten niet door alleen de vieze geur te verwijderen. 
 

Wat kun je adviseren om zweetvoeten te voorkomen?

  • Was iedere dag je voeten met water en zeep en droog ze goed af. 
  • Gebruik dagelijks een voetpoeder of voetendeodorant. 
  • Trek elke dag schone sokken aan - katoenen sokken nemen veel vocht op. 
  • Doe niet elke dag dezelfde schoenen aan. Wissel af, zodat de schoenen goed kunnen luchten. 
  • Draag leren schoenen - zowel de binnen- als de buitenkant -, want plastic zweet sneller.

Ingegroeide nagels

Een ingegroeide teennagel kan ontstaan door het niet recht afknippen van de nagel of doordat de nagel juist te kort geknipt wordt. Ook niet goed passende schoenen zijn een oorzaak van het ingroeien van de teennagels. Bij een ingegroeide nagel raakt de huid geïrriteerd en gaat deze ontsteken. Het beste is om de nagel te vijlen, hiermee worden scherpe randjes voorkomen. Ook het gebruik van een nagelriemcrème zorgt ervoor dat de nagel minder snel kan ingroeien. 
 
Bron: tekst Yvonne Bijkersma
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017