Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Wees royaal met zonnebrandcrème

Mooi

Wees royaal met zonnebrandcrème

21 juni 2016
Deel met je vrienden
 

Gewoon genieten van de zon. Dat advies zou je het liefste willen geven. Een kwartiertje in de buitenlucht en het lichaam maakt vitamine D aan. Goed voor de botten en gezond voor de huid. Maar ‘gewoon genieten’ lukt het beste als je weet dat je ook voldoende beschermd bent tegen te veel uv-straling. Het hele jaar door blijft advies over zonbeschermingsproducten dan ook belangrijk.

‘Een gezond kleurtje’

Hoe mooi een beetje kleur ook mag zijn of hoe gezond het ook mag lijken, in feite is het bruin worden van de huid een beschermingsmechanisme. De natuurlijke pigmentatie biedt bescherming tegen uv-stralen. Die pigmentatie wordt geleidelijk opgebouwd als de huid in de zon komt, afhankelijk van het huidtype. Hoe lichter de huid, hoe meer bescherming nodig is. Het lichaam beschermt zich in reactie op de aantasting van het erfelijk materiaal. Elke keer dat je een verbranding oploopt, bouwt zich zonneschade op, totdat het niet meer mogelijk is om de huid te repareren. Dat veroorzaakt op de lange termijn huidveroudering en een groter risico op huidkanker.

Zonkracht

Zelfs als de huid niet verbrandt, kan deze toch schade oplopen wanneer je te lang in de zon zit. En dat is best snel op momenten dat de zonkracht het sterkst is. De ‘zonkracht’ is een maat voor de hoeveelheid uv-straling die het aardoppervlak bereikt. Die varieert in Nederland tussen 0 en 10: van vrijwel geen tot zeer sterke zonkracht. De waarden hangen dan weer af van de stand van de zon, de dikte van de bewolking, de mate van weerkaatsing (strand, sneeuw) en de dikte van de ozonlaag – in Nieuw-Zeeland en Australië is de ozonlaag het dunst.

Misverstand

Veel mensen denken dat ze langer kunnen zonnebaden als ze zich maar flink insmeren. Dit is een hardnekkig misverstand. Zonbeschermingsproducten beperken vooral de risico’s van blootstelling aan uv-straling en bieden enigszins bescherming tegen de nadelige effecten ervan. Je zou aan mogen nemen dat bijna iedereen inmiddels wel vertrouwd is met het advies van KWF Kankerbestrijding: ‘Geniet van de zon, maar zorg dat u niet verbrandt. Smeer u in, bedek uw huid, zoek de schaduw op’. Maar zoals met veel adviezen: herhaling blijft noodzakelijk.

SPF

Zonbeschermingsproducten moeten een breedspectrumbescherming bieden tegen uv-B-stralen, die  verantwoordelijk zijn voor de verbranding van de huid, en uv-A-stralen, die de huid sneller doen verouderen. Ze moeten dus zowel een uv-A- als een uv-Bfilter bevatten. Dat is iets waar je mensen bij het kiezen van een zonnebrandproduct op kunt wijzen. De sun protection factor (SPF) geeft de kracht van het uv-B-filter aan. Een SPF 15 beschermt tegen 93 procent van de zonnestralen, een SPF 30 tegen 97 procent. Je zult geen product vinden met 100 procent bescherming. Een product met een heel hoge factor is vaak vetter en duurder. Dit wil niet altijd zeggen dat het beter is. Bovendien smeren mensen een duur product juist minder dik of minder vaak, blijkt uit onderzoek. Soms vinden mensen het vervelend om een hoge factor te gebruiken, omdat ze denken dan niet bruin te worden. Dat gebeurt echter wel, alleen duurt het langer voordat het pigment is opgebouwd en gebeurt het zonnen veiliger.

Smeer royaal

Met alleen advies geven over welk zonbeschermingsproduct het beste is, ben je er nog niet. Vertel er ook bij hoe je het product het beste gebruikt. Om de twee uur smeren als je in de zon zit, want de zonnebrandfilters werken na een tijdje niet meer. En smeer ook de huid onder de badkleding in, voordat je die aantrekt. Een ander belangrijk advies is: smeer royaal, dus dik. Maar wat is dik? Hoe breng je voldoende SPF aan? Een goede tip is om voor armen en benen samen vier eetlepels te rekenen en voor de romp twee eetlepels. Reken voor het gezicht ongeveer een halve eetlepel. Door een dunnere laag aan te brengen is de bescherming vele malen minder. Dat is meteen ook een van de nadelen van een spray-zonnebrand. Hiermee is het bijna niet mogelijk een voldoende dikke laag aan te brengen.

Zwangerschap

Er zijn ook zonbeschermingsproducten speciaal afgestemd op zwangere vrouwen om hun gevoelige huid te beschermen en te verzorgen. Tijdens de zwangerschap reageert de huid namelijk anders op de zon door de hormonale veranderingen. Om zwangerschapsmaskers te voorkomen adviseer je zonbeschermingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn om de huid voor, tijdens en na een zwangerschap te beschermen.

Ook de handen

Bijna iedereen vergeet het: de bovenkant van de handen insmeren met een zonbeschermingsproduct. Terwijl de huid van de handen daar heel dun is en aan heel veel zonlicht wordt blootgesteld. Daardoor ontstaat het merendeel van de rimpels en pigmentvlekken. Denk ook nog aan extra adviezen als bescherming met kleding, een petje en een zonnebril dragen. Er bestaat ook speciale uv-beschermende kleding. Verder is het altijd verstandig om de zon tijdens de heetste uren van de dag te vermijden en de schaduw op te zoeken. Waar je er overigens ook nog steeds goed aan doet om je in te smeren.

Jouw advies

  • Let bij de keus van een zonbeschermingsproduct zowel op het uv-A- als het uv-B-filter.
  • Het product wordt het beste gebruikt als het om de twee uur en voldoende dik wordt aangebracht.
  • Een aangename textuur helpt bij het juiste gebruik en het regelmatig smeren.
 
Bron: Tekst: Karien Vissers
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017