Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Wellness voor je lichaam

Mooi

Wellness voor je lichaam

10 februari 2015
Deel met je vrienden
 

De dagelijks wasbeurt

Veel mensen wassen hun lichaam gewoon nog met water en zeep. Daar wordt je huid wel schoon van, maar doordat de natuurlijke vetten in je huid ervan oplossen, droogt je huid razendsnel uit. Bovendien kan de hoge pH-waarde van zeep je huid irriteren. Om dit te voorkomen worden er vaak plantaardige oliën aan dergelijke zepen toegevoegd, maar het blijft toch een beetje behelpen. Waar moet je nou op letten als je op zoek gaat naar geschikte lichaamsproducten? We geven je hier een paar tips.

Gewone zeep

Een gewone, ouderwetse zeep wordt gemaakt door een alkalische stof  dat is een stof met een hoge pH-waarde, gebruikt om te ontvetten  en vet met elkaar te laten reageren. Door deze reactie ontstaat een reiniger die vetten gemakkelijk verwijdert. De plantaardige oliën die aan de zeep worden toegevoegd, zorgen ervoor dat de huid minder uitdroogt. Soms zijn er ook ingrediënten aan de zeep toegevoegd, zoals parfum en gedenatureerde alcohol, die de huid kunnen irriteren. Vermijd daarom zoveel mogelijk dergelijke verzorgingsproducten voor gezicht en lichaam.

Synthetische zeep

De laatste jaren zie je in de schappen veel zeepjes zonder zeep, in het Engels  heten ze syndet bars, oftewel synthetische zeep. Deze zepen hebben, in tegenstelling tot de gewone zepen, een vrijwel neutrale pH-waarde. In synthetische zepen wordt er in de regel gebruikgemaakt van een zogeheten surfactant als reinigend bestanddeel, met de naam acyl-isethionate. Dergelijke zepen zijn milder voor je huid dan de ouderwetse zeep.

Vloeibare wasproducten

Buiten het blokje zeep kun je je huid ook reinigen met vloeibare wasproducten. Ook daar zitten surfactants in, stoffen dus die in staat zijn vet en vuil op te lossen. De meest bekende surfactants zijn sodium laureth sulphate (SLES) en sodium lauryl sulphate (SLS). Reinigingsproducten met sodium lauryl sulphate moet je echt laten staan, die doen je huid geen goed. Sodium laureth sulphate is een stuk milder, maar kan bij een gevoelige en droge huid toch tot problemen leiden. Of het je huid irriteert, hangt overigens ook sterk af van de concentratie die in het product zit en of er ‘terugvettende’ oliën aan het product toegevoegd zijn. Een goede stelregel is dat als je huid heel strak aanvoelt na het wassen, het product voor jouw huid te heftig is.

Pot of tube?

Een lichaamsproduct vinden met hoge concentraties werkzame stoffen is echt zoeken naar een speld in de hooiberg. Toch zijn lichaamsproducten belangrijk om je huid in topconditie te houden. Er zijn enkele zaken waar je op kunt letten als je een dergelijk product gaat aanschaffen. Het begint al bij de verpakking. Als je kiest voor een product in een pot, houd er dan rekening mee dat er in no time bacteriën zullen gaan groeien in het potje. Aan een cosmeticaproduct zijn wel bewaarstoffen toegevoegd, maar tegen een dagelijkse vinger in de pot kunnen ze op den duur niet op. Tenzij er hele hoge concentraties bewaarstoffen aan het product zijn toegevoegd, maar dat wil je natuurlijk ook liever niet. Een tube of een dispenser is een betere optie!

Welke ingrediënten?

Voor lichaamsproducten is het vooral belangrijk dat er vochtvasthoudende ingrediënten aan het product toegevoegd zijn. Je kunt dan denken aan glycerine, petrolatum (of vaseline) of paraffinium liquidum. Ook natuurlijke oliën als arganolie zijn prima geschikt om je huid te hydrateren. Stoffen als niacinamide of panthenol zijn in staat om de huidbarrière te versterken en de huid te kalmeren. Maar misschien is het allerbelangrijkste wel om irriterende stoffen te vermijden. Nog veel meer dan bij gezichtsproducten zitten lichaamsproducten volgestouwd met geur- en kleurstoffen. En zonder dat je het merkt, kan dat je huid beschadigen. Hoe mooi het er ook uitziet en hoe fijn het ook ruikt, val daar dus niet voor! Dan doe je je huid een heel groot plezier.

Je lichaam scrubben?

Hoewel ik scrubben van je gezicht afraad, kun je, mits je een milde scrub gebruikt en geen last hebt van eczeem of andere huidproblemen, je lichaam wel met een scrubcrème behandelen. Het is voor je huid het beste te kiezen voor ‘elastische korreltjes’, maar helaas is inmiddels gebleken dat dergelijke polyethyleenkorreltjes voor het milieu minder fijn zijn. Wat je ook gebruikt, scrub bij voorkeur niet vaker dan twee keer per week. Zelf scrub ik niet, maar geef ik de voorkeur aan het gebruik van een exfoliant. Een exfoliant is op basis van salicyl- of glycolzuur. Voor je lichaam kun je iets hogere concentraties gebruiken dan voor je gezicht. Van salicylzuur kun je 3-6 procent gebruiken en van glycolzuur 10-15 procent.

Smeren, smeren, smeren

Als je je huid mooi wilt houden, dan is het essentieel om je regelmatig in te smeren. Bij voorkeur direct na het douchen als je huid nog wat vochtig is. Op deze manier houd je de huid goed gehydrateerd, en een huid die voldoende vocht bevat, is in staat om zichzelf goed te beschermen. Verder is het natuurlijk essentieel om je huid goed te beschermen tegen de zon. Nog een gouden tip: smeer dagelijks een crème met uv-factor op je handen! Daarmee voorkom je dat je van die oude handen krijgt met van die leeftijdverradende vlekken...

 
Bron: Tekst: dr. Jetske Ultee
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017