Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Winterhanden

Mooi

Winterhanden

17 december 2015
Deel met je vrienden
 

Iedereen kent de term winterhanden wel, maar wist je dat er ook wintertenen, winteroren en een winterneuspunt bestaan?

Abnormale reactie

Al deze winterproblemen worden veroorzaakt door een abnormale reactie van de bloedvaatjes op kou. Hierdoor ontstaan gloeiende, rode, branderige, pijnlijke plekken op de aan kou blootgestelde lichaamsdelen. Er kunnen soms ook echt wondjes bij ontstaan.

Ook in de lente

Maar let op, dit hoeft helemaal niet alleen in de winter te gebeuren. Ik zie regelmatig op mijn spreekuur in het begin van de lente patiënten met wintertenen. Dit zijn vaak vrouwen die niet op de echte zomerse temperaturen kunnen wachten met het dragen van slippers.

Erfelijk

Waarom de ene persoon wel en de andere helemaal geen last van winterhanden heeft, is niet bekend. Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg een rol.

Maatregelen 

Wat kun je eraan doen? Bescherm je handen en voeten tegen de kou met goede, isolerende handschoenen en thermosokken . Verder werken wisselbaden (eerst koud water, daarna warm water) bij sommigen, al is het wetenschappelijk nooit goed uitgezocht hoe dit precies werkt. En nu maar hopen op een niet al te strenge winter natuurlijk!

Bron: Tekst: Drs. Marjolein Leenarts
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017