Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Mooi>Zelfzorg: Koortslip

Mooi

Zelfzorg: Koortslip

13 mei 2016
Deel met je vrienden
 

Een koortslip wordt veroorzaakt door een onschuldig maar hardnekkig virus: herpes simplex. Ongeveer 80 procent van alle volwassenen is drager van dit virus. De meeste mensen raken ongemerkt besmet, vaak al in de pubertijd. Maar ook bij jongere kinderen kan een koortslip voorkomen. Als je eenmaal bent besmet, dan blijft het virus de rest van je leven in een soort sluimertoestand in je lichaam aanwezig.

Koortslip bij volwassenen

Vaak voelt je klant een koortslip al aankomen doordat de huid op die plaats begint te prikken, tintelen of jeuken. De blaasjes zelf bevatten een waterig of gelig vocht en zijn vaak pijnlijk en branderig. Na een paar dagen drogen de blaasjes vanzelf in en vormen zich korstjes. Zo’n tien dagen later zijn de lippen weer genezen.

Verminderde weerstand

Het sluimerende virus kan weer actief worden bij een verminderde weerstand, als iemand veel in de felle zon zit, of als het schraal en streng vriesweer is. Maar ook in een stressvolle periode of vlak voor of tijdens de menstruatie kan het virus makkelijk de kop opsteken en ontstaat er weer een koortslip.

Preventie

In het vocht dat in de blaasjes zit, bevindt zich het virus. Dit vocht is zeer besmettelijk: vanaf het ontstaan van de blaasjes totdat ze ingedroogd zijn. Een goede hygiëne is dan ook van groot belang. Dat betekent: niet krabben, maar ook niet zoenen. Voor mensen die weten dat ze een koortslip kunnen krijgen, geldt: door het eten van vitaminerijke voeding, voldoende rust en ontspanning en een gezond bewegingspatroon houd je de weerstand op peil en kun je proberen een koortslip te voorkomen. 

Behandeling

Zodra je klant de koortslip aan voelt komen, kunnen de lippen ingesmeerd worden met speciale zelfzorggeneesmiddelen met zinksulfaat of aciclovir. Dit zijn viruswerende middelen die ook het genezingsproces versnellen. Met een koortslip hoef je iemand in principe niet naar de huisarts door te verwijzen, je klant kan het prima zelf behandelen. Alleen als de koortslip na twee weken nog niet is verdwenen of als de ontsteking zich uitbreidt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Koortslip bij kinderen

Ook bij kinderen is een koortslip het gevolg van een eerdere besmetting met het herpesvirus. Het virus verdwijnt nooit meer helemaal uit het lichaam: het trekt zich terug en kan later weer op gaan spelen in de vorm van een koortslip. Meestal gebeurt dit pas in de puberteit en wanneer de weerstand verminderd is door ziekte of stress.

Eerste infectie

De eerste infectie begint plotseling met hoge koorts, een branderig gevoel in de mond en opgezwollen lymfeklieren. Er ontstaan blaasjes in de mond. Die zijn heel pijnlijk, dus je kind wil waarschijnlijk niet eten. Het heeft veel last van overvloedig speeksel. Na een of twee dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes.

Behandeling

De koortsblaasjes ontstaan meestal wanneer een kind een verlaagde weerstand heeft. Bijvoorbeeld bij ziekte, stress en vermoeidheid. Een eerste infectie geneest vanzelf binnen tien tot veertien dagen. Bij een koortslip kun je de plekjes ontsmetten met alcohol en behandelen met een virusremmende crème. Zorg intussen dat het kind niet aan de blaasjes zit. Een paracetamol helpt tegen de pijn. Als een kind nog erg jong is, is het verstandig om je klant door te verwijzen naar de huisarts. Als het een pasgeboren baby betreft, is het noodzakelijk direct contact op te nemen met een arts.

Preventie

Bij een koortslip is met name het vocht uit de blaasjes besmettelijk. Hou mensen met een koortslip daarom uit de buurt van kinderen. Heeft een van de ouders zelf een koortslip, geef dan het advies om steeds goed de handen te wassen en om het kind even niet te knuffelen of te kussen totdat de blaasjes zijn ingedroogd.

Let op!

Ga met een koortslip niet op kraamvisite. Al was je nog zo goed je handen, je kunt het risico gewoon niet lopen de baby met het virus te besmetten. Jonge baby’s die in aanraking komen met het virus kunnen hier ernstig ziek van worden, omdat hun afweermechanisme nog niet voldoende ontwikkeld is! Ook zijn er niet altijd blaasjes zichtbaar wanneer een baby ziek is, maar is er wel sprake van benauwdheid, koorts, braken, sufheid en slecht drinken.

Zelfzorg.nl en Zelfzorg-app

Op Zelfzorg.nl lees je meer over de koortslip en vind je informatie over alle zelfzorgmiddelen die je kunt adviseren bij een koortslip. Adviseer de Zelfzorg-app ook aan je klant! Met de app kan de barcode van de verpakking van een zelfzorgmiddel worden gescand en de bijsluiter direct worden geraadpleegd zonder dat de verpakking geopend hoeft te worden.

Bron: Tekst: Anne-Marie Huikeshoven
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017