Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Alles over... deodorant

Branchenieuws

Alles over... deodorant

30 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Alles over... deodorant
We gebruiken het elke ochtend om ons te beschermen tegen nare zweetluchtjes, maar hoe werkt een deodorant eigenlijk? En hoe adviseer je de juiste deodorant? lees verder voor productnieuws, tips en weetjes. 
 

Hoe werkt deodorant?

Transpireren doen we allemaal. Op die manier kan ons lichaam overtollige warmte kwijt. Oksels zijn een plek waar zweet niet gemakkelijk kan verdwijnen door verdamping. Het blijft er een beetje plakken en broeien en dan heb je al snel een zweetgeur te pakken. Zweet zelf is een geurloos goedje. Pas wanneer het in aanraking komt met bacteriën op de huid, krijgt het een typische zweetgeur. De werkzame stoffen in een deodorant pakken die bacteriën aan, zodat ze geen kans hebben om een nare geur te ontwikkelen.  
 

Verschillende soorten

Bodyspray, deodorant en anti-transpiranten zijn verschillende producten die de verzamelnaam deodorant dragen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen deze producten. 
 

Bodyspray

Een bodyspray bevat meer geurstoffen dan een normale deodorant, maar is minder gericht op het voorkomen van een zweetgeur. De samenstelling is geschikt om over je gehele lichaam te gebruiken. Bijvoorbeeld in plaats van een parfum. Hierdoor gaat een bodyspray lichte transpiratiegeur tegen. 
 

Deodorant

Deodorant gaat het zweten niet tegen, maar voorkomt eventuele nare geuren. Ze geven vaak een fris en veilig gevoel. Vaak is er een licht parfum toegevoegd aan een deodorant om lichte transpiratiegeur te maskeren. Adviseer een deodorant bij een normale transpiratie.                                                                                                                                    
 

Anti-transpiranten

Anti-transpiranten gaan de vorming van zweet tegen. Ze bevatten stoffen die in zweet oplossen en een dun gellaagje vormen over de zweetklieren. Hierdoor ontstaat er minder zweet 
en is de kans kleiner dat je naar zweet gaat ruiken. Sommige anti-transpiranten bevatten ook stoffen die de groei van bacteriën remmen en daarmee het ontstaan van een zweetlucht voorkomen. Adviseer een anti-transpirant bij een sterke transpiratie, als het warm is of bij een flinke inspanning. 
 

Welke deo?

De keuze voor een spray of roller is persoonlijk. Een spray is echter veruit het populairst. Een spray is praktisch en sneller in gebruik, bovendien komt de verpakking niet met de huid in aanraking. Zowel een anti-transpirant als normale deodorant is in sprayvorm verkrijgbaar. 
 
Adviseer een crèmeroller bij een gevoelige huid. Deze is veel zachter voor de huid, waardoor de meeste mensen beter tegen een roller kunnen dan een spuitbus. 
 
Na het scheren is een niet prikkende deodorant het fijnste. Dit staat vermeld op de verpakking en kan direct na de scheerbeurt gebruikt worden. 
 
Een stick is een ideaal alternatief voor mensen die weinig tijd hebben. De droogtijd is namelijk minder lang dan een normale roller en voelt evengoed verfrissend aan. 
 
De verstuiver biedt uitkomst voor klanten die niet van het koude spraygevoel houden, maar een roller niet prettig vinden. Deze is snel en makkelijk te gebruiken en werkt zonder drijfgas, maar met een pompje. 
 

Gebruik

 • Adviseer deodorant op een schone, droge huid te gebruiken voor de beste werking; 
 • Voor gebruik even schudden met roller of bus; dan zijn de deodorant-ingrediënten het beste gemengd en werkzaam; 
 • Deodorant doe je altijd vóór het sporten op. Tussendoor doet het niet zo veel. Als je al zweet, wordt de deodorant namelijk gesaboteerd door het ontstane vochtlaagje op de huid;
 • Twee seconden sprayen onder elke arm is genoeg om je de hele dag fris te houden; •    Adviseer een deodorant te laten drogen voor het aankleden. Zo voorkom je witte vlekken op kleding; •   Een deodorant is zo mild dat je het elke dag kunt gebruiken.

Weetjes

 • Zweet ruikt niet altijd hetzelfde. De geur wordt beïnvloed door je gewicht en door wat je eet en drinkt. 
 • Gemiddeld verlies je een liter transpiratievocht per dag. Als het warm is, zweet je meer en dat kan oplopen tot wel tien liter in een etmaal! 
 • Ben je linkshandig? Dan zweet je meer onder je linkeroksel dan onder je rechter. 
 • Als de term pH-neutraal vermeld staat op een verpakking, betekent dit dat de deodorant de natuurlijke zuurgraad van de huid niet verstoort. 
 • Als het warm is, ruik je de geur van een bodyspray sterker. 
 • Je gaat niet minder transpireren als je je onthaart. Wel verkleint dit de broedplaats van bacteriën. 
 • Een huiduitslag van een deodorant kan ontstaan bij een gevoelige huid. Adviseer dan een alcoholvrije deodorant of een variant speciaal voor de gevoelige huid. 
 • Als je een deodorant niet goed laat drogen voordat je je kleding aantrekt, kunnen vlekken ontstaan. Deze gaan er in de was gewoon uit. Er bestaat ook speciale deodorant die geen vlekken achterlaat. Vlekken die zijn ontstaan door zweet kun je er helaas niet uitwassen. 
 • Sinds 2004 verschijnen berichten in de media en in rondzend-e-mails dat deodorant borstkanker kan veroorzaken. Deze berichten zijn niet juist. Er is geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant of anti-transpirant en borstkanker, ook als de oksel onthaard is. Zo meldt KWF kankerbestrijding.
Bron: Lijfblad 1
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017