Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Alles over keurmerken

Branchenieuws

Alles over keurmerken

13 februari 2013
Deel met je vrienden
 
Alles over keurmerken

Een keurmerk helpt kiezen uit verschillende producten, omdat het garanties geeft over eigenschappen zoals dier- of milieuvriendelijkheid. Er zijn echter zoveel verschillende keurmerken, waar staan ze eigenlijk voor? Lees hieronder meer over de meest gebruikte keurmerken.

Handig

Een keurmerk schept duidelijkheid voor de consument. Een keurmerk stelt criteria op waaraan een cosmeticaproduct moet voldoen. Ook wordt aangegeven hoe wordt vastgesteld of een cosmeticaproduct aan die criteria voldoet. Door deze transparantie biedt een keurmerk de consument zekerheid. De zekerheid dat een cosmeticaproduct dat als ‘biologisch’ of ‘natuurlijk’ wordt verkocht, ook écht natuurlijk of biologisch is.

Zoek de verschillen

Een keurmerk laat zien dat het product of de dienst aan specifieke eisen voldoet. Welke eisen dat zijn, en wie het product daarop controleert, varieert per keurmerk. En dat zijn er nogal wat;

BDIH
BDIH is een Duits keurmerk voor natuurlijk een diervriendelijke cosmetica en verzorgingsproducten. BDIH eist dat een product alleen natuurlijke grondstoffen bevat, bij voorkeur uit de biologische landbouw, zonder dierproeven of gentechnologie. De controle is volgens Milieucentraal niet duidelijk.

 

Leaping Bunny
Het springende konijn van het Leaping Bunnylogo mag alleen op cosmetica en schoonmaakmiddelen staan die niet zijn getest op dieren. Leaping Bunny wordt onafhankelijk gecontroleerd.

 

Ecocert organic cosmetic
Dit keurmerk staat op cosmetica waarvan 10 procent biologisch moet zijn, en van de plantaardige ingrediënten zelfs 95 procent. Zij moeten ook milieuvriendelijk zijn gemaakt, zonder parabenen, nanodeeltjes, dierproeven of genetische manipulatie. Ecocert wordt onafhankelijk gecontroleerd.

 

Ecocert natural cosmetic
Ecocert natural cosmetic staat op cosmetica waarvan zeker 5 procent biologisch is, en van de plantaardige ingrediënten50 procent. De rest moet ‘natuurlijk’ zijn. Zij moeten ook milieuvriendelijk zijn gemaakt, zonder prabenen, nanodeeltjes, dierproeven of genetische manipulatie. Ecocert wordt onafhankelijk gecontroleerd.

 

Europees Ecolabel cosmetic
Het Europees Ecolabel staat op zeep, shampoo en conditioneer die aantoonbaar milieuvriendelijk zijn. Het keurmerk stelt milieueisen voor verpakkingen en schadelijke ingrediënten. Er zijn geen eisen voor dierenwelzijn. Het Ecolabel wordt onafhankelijk gecontroleerd.

 

Max Havelaar /Fair Trade cosmetica
Het Max Havelaar/ Fair Tradekeurmerk staat op cosmetica en verzorgingsproducten zoals olie, cremes, lipgloss en katoenbolletjes met tropische ingrediënten. Er gelden eisen op gebied van milieu en eerlijke handel voor deze ingrediënten. Max Havelaar/Fair Trade wordt onafhankelijk gecontroleerd.

 

Vegan
Cosmetica met het Vegankeurmerk is gemaakt zonder dierlijke ingrediënten (vlees, vis, zuivel, eieren, honing) en zonder proefdieren te gebruiken. Vegan kent wel controle, maar deze is niet onafhankelijk.

 

SHA
De Skin Health Alliance is een Britse onafhankelijke organisatie. De organisatie werkt samen met dermatologen, onderzoekers, wetenschappers en de cosmetische industrie en heeft als doelstelling het promoten van een gezonde huid. Cosmeticamerken kunnen hun producten aanmelden bij de organisatie en als deze het betreffende product goedkeurt, mag het keurmerk van de organisatie op het product worden gebruikt. De criteria voor onderzoek is niet bekend.

Cosmos Label

Zeven toonaangevende organisaties op het gebied van groene cosmetica hebben aangegeven een Cosmos Europees label uit te willen brengen. Omdat dit label zolang op zich liet wachten brachten Duitse cosmeticaproductcenten vorig jaar al een eigen internationaal keurmerk op de markt: Natrue

Natrue
NaTrue heeft een sterrensysteem opgezet, waarmee wordt aangegeven in welke mate een product natuurlijk en biologisch is. Zo bevat een product met 3 NaTrue sterren 100% natuurlijke stoffen. Hiervan is minimaal 95% biologisch geteeld. Een product met 2 NaTrue sterren is natuurcosmetica meteen groot deel biologisch geteelde stoffen. Deze producten bevatten 100% natuurlijke stoffen, waarvan minstens 70% biologisch geteeld  is. Natuurcosmetica krijgt ten slotte1 NaTrue ster en bevat enkel 100% natuurlijke ingrediënten.

Download de app

Download gratis de App KeurmerkenWijzer voor actuele info over meer dan 100 keurmerken en logo’s in Nederland voor iPhone (itunes.apple.com) of Android (play.google.com).

Bron: Milieucentraal
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017