Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Campagne Bijwerkingen? Melden! start 10 juni

Branchenieuws

Campagne Bijwerkingen? Melden! start 10 juni

04 juni 2014
Deel met je vrienden
 
Campagne Bijwerkingen? Melden! start 10 juni
Om het belang van het melden van bijwerkingen onder de aandacht te brengen van consumenten, start op dinsdag 10 juni de landelijke campagne Bijwerkingen? Melden! Alle drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg doen twee weken mee met de campagne die georganiseerd wordt door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in samenwerking met Bijwerkingen Centrum Lareb.
 

Wat vragen we van jou?

  • Bespreek de campagne met het team, zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Gebruik hiervoor het document met veelgestelde vragen en lees dit aandachtig door.
  • Hang de grote poster op een goed zichtbare plek.
  • Geef iedere klant bij verkoop van een zelfzorggeneesmiddel of gezondheidsproduct een attentiekaartje mee. Wijs de klant erop dat ze deze in hun portemonnee kunnen bewaren, zodat ze de website bij de hand hebben als ze later een bijwerking willen melden.
  • Leg de flyers goed zichtbaar op de toonbank en deel ze uit aan klanten die een geneesmiddel of gezondheidsproduct kopen. Gebruik ze in adviesgesprekken over bijwerkingen.
Elke Erkend Specialist in Zelfzorg heeft het campagnemateriaal inmiddels ontvangen. Hiermee kun je je deskundigheid goed onder de aandacht brengen, dus doe vooral actief mee van 10 en met 22 juni!
 

Herhaling

In het najaar van 2013 werd er al eerder campagne gevoerd over het melden van bijwerkingen. Herhaling van de campagne is nodig om de boodschap goed over te brengen op consumenten. Wijs klanten erop dat het belangrijk is om bijwerkingen van zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsproducten te melden bij Lareb via www.mijnbijwerking.nl. Hiermee laat je niet alleen zien aan je klanten dat je je adviesrol serieus neemt, maar help je Lareb ook een completer beeld te krijgen van bijwerkingen. De veiligheid van geneesmiddelen kan zo beter bewaakt worden.
 

Wat zijn bijwerkingen?

Geneesmiddelen worden goed onderzocht voordat ze op de markt komen en zijn bij normaal gebruik nuttig en veilig. Maar hierdoor hebben ze soms ook bijwerkingen. Een bijwerking is een ongewenst effect van een geneesmiddel of gezondheidsproduct, bijvoorbeeld: maagklachten, duizeligheid, hoofdpijn of huiduitslag. Over het algemeen zijn deze bijwerkingen al bekend en niet ernstig. Toch kunnen er soms nieuwe (of meer ernstige) bijwerkingen aan het licht komen of blijkt dat bijwerkingen vaker of juist minder vaak voorkomen.
 

Advies

Adviseer elke klant om bijwerkingen van geneesmiddelen te melden, maar ook van gezondheidsproducten, zoals natuurgeneesmiddelen, afslankmiddelen en vitamines. Elk vermoeden van een bijwerking die de consument de moeite waard vindt, is het melden waard. Dat geldt ook voor bijwerkingen die al in de bijsluiter staan. Vraag klanten in ieder geval om een melding te doen wanneer ze denken een nieuwe bijwerking te hebben gemerkt. Bij twijfel of een bijwerking ernstig genoeg is: gewoon melden! Vertel klanten er ook bij dat ze de bijwerking niet hoeven te bewijzen. Als de klant denkt dat het geneesmiddel de bijwerking veroorzaakt, is dat al voldoende.
 

Lareb

Lareb beoordeelt en analyseert iedere melding over een bijwerking en alle gegevens zijn anoniem. Als daar aanleiding toe is, geeft Lareb de bijwerking door aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of aan de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Zij kunnen dan actie ondernemen door bijvoorbeeld de bijwerking in de bijsluiter te laten plaatsen. In uitzonderlijke gevallen wordt een product van de markt gehaald.
 

Meer informatie

Bron: CBD
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017