Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Cosmetica-industrie in actie tegen microplastics

Branchenieuws

Cosmetica-industrie in actie tegen microplastics

30 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Cosmetica-industrie in actie tegen microplastics
Microplastics zijn overal. De kleine stukjes plastic zijn een milieuprobleem met een nog grotendeels onbekende impact en herkomst. Cosmetica worden als mogelijke veroorzaker genoemd, al staat dit nog niet vast. Gelukkig wacht de cosmetica-industrie de onderzoeken niet af, maar komt nu al in actie. En dat is een mooi begin. 
 

Wat zijn microplastics?

Op het strand en in de zee wordt regelmatig plastic aangetroffen. Het overgrote deel bestaat uit grote stukken plastic, bijvoorbeeld van flessen of tassen. Er zitten echter ook hele kleine deeltjes plastic tussen, microplastics genoemd. De stukjes kunststof zijn kleiner dan 5 millimeter. Ze ontstaan doordat plastic in zee na verloop van tijd uiteenvalt in kleine deeltjes. Microplastics worden echter ook geproduceerd. Kleine bolletjes van plastic worden onder andere toegevoegd aan verzorgingsproducten, zoals shampoo en douchegel. We weten nog weinig over de bijdrage van verschillende bronnen en de risico’s ervan. Op dit moment wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van deze microplastics op organismen in de oceanen. 
 

Naar de zee

Cosmetica met plastic bolletjes worden als mogelijke bron genoemd in de discussie over de vervuiling van de oceanen. Na het gebruik van cosmeticaproducten onder de douche, komen de plastic deeltjes in het rioolwater terecht. In Nederland wordt meer dan negentig procent van de deeltjes afgevangen in de rioolwaterzuivering. Dat blijkt uit een pilotstudie van het IVM en Deltares. Een klein deel van de microplastics blijkt met het gezuiverde water toch de rioolwaterzuivering te verlaten. Deze deeltjes zijn zó klein, dat ze de waterzuivering passeren en uiteindelijk in zee terechtkomen. 
 

Verschillende bronnen

De microplastics kunnen echter ook afkomstig zijn van andere bronnen, zoals kleding. Fleece wordt bijvoorbeeld gemaakt van dezelfde grondstof als frisdrankflessen. Tijdens het wassen verdwijnen al die vezels in het riool. Of de plastics die in zee gevonden zijn, dezelfde zijn als de bolletjes die soms in cosmetica zitten, staat nog niet vast. 
 

Microplastics in cosmetica

Plastic wordt in de vorm van kleine bolletjes gebruikt in sommige scrubproducten, gezichtsreinigende producten en tandpasta’s. Deze bolletjes schuren bij gebruik zachtjes tegen de huid of de tanden. In scrubproducten werkt de wrijving van de platic bolletjes zowel reinigend als verzorgend. De huid voelt hierdoor zachter aan en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Alternatieven voor de kleine bolletjes zijn bijvoorbeeld vruchtenpitten, zand of noten. Deze deeltjes zijn in het algemeen wat harder en scherper dan plastic deeltjes. Daarnaast is de kwaliteit van plastic deeltjes beter beheersbaar. 
 

Plastic herkennen

Bij alle cosmeticaproducten worden de ingrediënten op het etiket aangegeven met hun INCI-naam. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen die in cosmetica worden verwerkt. De INCI- namen voor soorten plastic, zijn: polyethyleen, polypropyleen en nylon-12. Wanneer deze namen op het etiket staan, kun je ervan uitgaan dat aan het product plastic is toegevoegd. Op basis hiervan is echter niet direct duidelijk over welke vorm van plastic we praten. Dus niet alle soorten plastic die staan aangeduid op het etiket, zijn plastic bolletjes.          
 

Schoner milieu

De cosmetica-industrie is betrokken bij wereldwijd onderzoek naar de oorsprong van de vervuiling van de oceanen. De Europese cosmeticavereniging Cosmetics Europe heeft de Taskforce Microplastics opgericht, waarin cosmeticabedrijven de eventuele risico’s van plastic bolletjes in cosmetica gezamenlijk inventariseren. Hoewel de gevolgen en oorzaken nog niet duidelijk in kaart zijn gebracht, hebben een aantal winkelketens en cosmeticaproducenten aangekondigd dat ze gebruik van microplastics zullen staken. In 2012 liet Unilever al weten wereldwijd te stoppen met het gebruik van microbeads in verzorgingsproducten. Daarna volgden ook Colgate, Palmolive, Beiersdorf en L’Oréal. Kruidvat en Trekpleister verkopen enkel verzorgings- en cosmeticaproducten vrij van microbeads. En na Rituals en De Tuinen is Etos het derde concern dat stopt met het toevoegen van microplastics aan eigen producten. De Tuinen gaat nog een stap verder: toeleveranciers van producten die plastic bevatten, worden door het concern vanaf 1 juni 2013 geweigerd. 
 

Politiek

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft de Europese Unie gevraagd om een verbod op verzorgingsproducten die plastics bevatten. 
 

Plastic Soup Foundation

De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er in de toekomst nog meer plastic in de zee terechtkomt. Door mediacampagnes te voeren hopen zij nationaal en internationaal een halt toe te roepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastic. De ‘Bead the micro beads’-campagne heeft de 
aanwezigheid van plastic deeltjes in cosmetica onder de aandacht gebracht. 
 

Doe je mee?

Probeer in de winkel het gebruik van plastic te vermijden. Gebruik je toch plastic, probeer dit dan te hergebruiken en daarna te recyclen. Ook kun je klanten aanmoedigen om eigen tassen mee te nemen of geef papieren tassen mee in plaats van plastic. 
 
Kijk voor meer informatie op  www.plasticsoupfoundation.org.
Bron: Lijfblad 1
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017