Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>De Cosmeticaverordening, wat betekent dit voor...

Branchenieuws

De Cosmeticaverordening, wat betekent dit voor jou?

20 augustus 2013
Deel met je vrienden
 
De Cosmeticaverordening, wat betekent dit voor jou?
We gebruiken dagelijks tientallen cosmeticaproducten. Het begint ’s ochtends met tandpasta, shampoo, dagcrème … en dan hebben we ons nog niet eens opgemaakt. Het is belangrijk dat deze producten veilig gebruikt kunnen worden. Om deze veiligheid te kunnen garanderen, moeten producten aan allerlei eisen voldoen.
 

Strengere kwaliteitseisen

Deze eisen stonden voorheen in de Cosmeticarichtlijn. In december 2009 is de Cosmeticaverordening gepubliceerd, deze vervangt de Cosmeticarichtlijn. Vanaf 11 juli 2013 moeten alle producten op de markt aan de eisen van de verordening voldoen. Wat verandert er en wat betekent dit voor de drogist?
 

Veranderingen

De eisen in de Verordening zijn voor een groot deel hetzelfde gebleven. De belangrijkste veranderingen hebben te maken met productnotificatie, eisen voor het op de markt brengen van nanomaterialen en een duidelijkere beschrijving van de veiligheidsbeoordeling.
 

Productnotificatie

Een van de nieuwe verplichtingen uit de Cosmeticaverordening is de notificatie van producten bij de Europese Commissie. Het gaat hierbij om specifieke gegevens over het product, de eigenaar en de samenstelling van het product.
 

Veiligheidsbeoordeling

Om te kunnen garanderen dat een product veilig gebruikt kan worden, moet er van ieder product een veiligheidsbeoordeling zijn die gebaseerd is op resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Deze moet met de komst van de Cosmeticaverordening nog duidelijker zijn. Bij de veiligheidsbeoordeling wordt onder andere gekeken naar de stoffen in het product. Zo is een aantal stoffen verboden of mag niet in bepaalde producten zitten. Ook moeten alle ingrediënten op het etiket van het product staan, zodat de consument weet wat hij koopt.
 

Nanomaterialen

Eisen op het gebied van nanomaterialen werden niet eerder apart genoemd. Nanomaterialen zijn hele kleine deeltjes die onder andere in zonnebrandcrèmes en cosmetica met SPF zitten. In een zonnebrandcrème zorgen nanodeeltjes voor bescherming tegen de zon, daarnaast voorkomen ze een witte waas op de huid. Met de komst van de Cosmeticaverordening mogen alleen nanodeeltjes gebruikt worden die al beoordeeld zijn door het onafhankelijk wetenschappelijk comité van de Europese Commissie. Andere nanodeeltjes moeten voor marktintroductie genotificeerd worden en ook een uitgebreide veiligheidsbeoordeling is verplicht. Daarnaast moeten de nanomaterialen vermeld worden in de ingrediëntendeclaratie door de toevoeging (nano) achter het ingrediënt te plaatsen.
 

De drogist

De fabrikant of importeur is aansprakelijk voor het naleven van bovenstaande regels. Maar ook de drogist krijgt als distributeur te maken met verantwoordelijkheden. De volgende verantwoordelijkheden staan beschreven in artikel 6 van de Cosmeticaverordening:
 
Etiket checken: de drogist is verantwoordelijk voor het controleren van de gegevens op het etiket. Staat alles wat verplicht vermeld moet worden er op? Is het product niet over de datum? De drogist hoeft niet te kijken of de informatie klopt, het gaat alleen om de aanwezigheid ervan. Een nieuw symbool dat op het etiket kan staan is het zandlopersymbool. Dit wordt gebruikt voor producten die ongeopend minder dan 30 maanden houdbaar zijn.
Eisen: als de drogist twijfelt of een product wel aan de eisen van de Cosmeticaverordening voldoet, moet hij dit melden en mag hij het product niet verkopen.
Opslag en vervoer: de distributeur zorgt voor goede opslag- en vervoersomstandigheden.
Voorlichting: de drogist informeert de consument indien nodig over het product, bijvoorbeeld bij bepaalde risico’s.
 

Wat moet er op het etiket staan?

  • Informatie over de houdbaarheid.
  • Naam en adres van de fabrikant of importeur.
  • Land van oorsprong als het product van buiten de Europese Unie is geïmporteerd.
  • Functie van het product, als dit niet direct duidelijk is.
  • De inhoud van het product. Bij eenmalig gebruik of bij een inhoud van 5mg/ml of minder hoeft dit niet.
  • Waarschuwingen en bijzondere voorzorgsmaatregelen voor gebruik.
  • Chargenummer. Is het product hier te klein voor, dan mag het ook alleen op de verpakking vermeld worden.
  • Lijst van ingrediënten.
Bron: Lijfblad 6-7
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017