Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Etiketinformatie voedingssupplementen blijft be...

Branchenieuws

Etiketinformatie voedingssupplementen blijft beperkt

17 juni 2015
Deel met je vrienden
 
Etiketinformatie voedingssupplementen blijft beperkt
De Europese rechter heeft op vrijdag 12 juni jl. helaas bepaald dat de informatie op etiketten van voedingssupplementen beperkt blijft. De NPN, de brancheorganisatie van gezondheidsproducten, en Engelse zusterorganisatie HFMA spanden drie jaar geleden een rechtszaak aan tegen de Europese Commissie.
 

Onbetrouwbaar

Saskia Geurts, directrice van NPN, laat weten de uitspraak te betreuren. Consumenten kunnen nu nog steeds niet geïnformeerd worden over de gezondheidseffecten van voedingssupplementen, waardoor ze dit zelf op moeten zoeken op internet. Maar of dit nu zo betrouwbaar is?
 

Rechtszaak

De NPN en Engelse zusterorganisatie HFMA spanden een rechtszaak aan om verschillende redenen. “De procedures verliepen onzorgvuldig. Zo werden de spelregels pas achteraf bekend gemaakt. Ook verlangde de toetsingscommissie studies met gezonde mensen, terwijl het heel lastig is om dan gezondheidseffecten aan te tonen. Uiteindelijk werden er van de 2000 verzoeken maar 220 toegewezen. Van duizenden andere ingrediënten, zoals cranberry en probiotica, mocht niet meer gecommuniceerd worden wat de gezondheidseffecten zijn, terwijl deze weldegelijk door wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond”, legt Geurts uit.
 

Kruidenclaims

Op dit moment zijn de gezondheidseffecten van kruiden nog niet beoordeeld. NPN is met de Europese Commissie in gesprek hoe deze beoordeling wel zorgvuldig kan verlopen. Zo is er nog een discussie over het toestaan van traditioneel gebruik. Om geen ongelijkheid te creëren met geneesmiddelenwet en geen waardevolle informatie verloren te laten gaan, vindt NPN dat de Europese Commissie onderbouwing op basis van traditioneel gebruik moet toestaan. Bij traditionele kruidengeneesmiddelen worden claims op basis van plausibele langdurig gebruikseffecten toegelaten.
 
Bron: NPN, brancheorganisatie van gezondheidsproducten
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017