Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Geen gratis plastic tasjes meer - En nu?

Branchenieuws

Geen gratis plastic tasjes meer - En nu?

14 januari 2016
Deel met je vrienden
 
Geen gratis plastic tasjes meer - En nu?

Vanaf 1 januari 2016 mogen er in Nederland geen gratis plastic tasjes meer verstrekt worden om gekochte producten in mee te nemen. Niet bij de supermarkt, niet bij de groenteman, niet in de drogist, nergens meer. Wat mag er wel en wat niet? En hoe lossen drogisten dat op?

Waarom geen gratis plastic tasjes?

De hoeveelheid afval moet verminderen, zodat er minder zwerfvuil komt en er minder afval verbrand hoeft te worden. Dat geldt met name voor plastic afval. Daarom zijn er maatregelen genomen om te stimuleren dat materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Gratis plastic tasjes worden eerder weggegooid, terwijl een tasje waarvoor betaald is eerder wordt hergebruikt, is het idee. Daarom mag je voortaan geen gratis plastic tasje meer meegeven. Dat geldt voor alle plastic tassen, ongeacht hoe dik het plastic is. Ook de zogenaamde bio-afbreekbare tassen vallen onder die regel en ook de plastic tassen die de drogist nog in voorraad heeft. Bovendien moet een plastic tas voortaan stevig zijn, zodat hij meerdere keren gebruikt kan worden. Nederland volgt hiermee de Europese richtlijn om het gebruik van plastic tassen te verminderen. De overheid voert een informatiecampagne om het publiek te informeren over de maatregel en om iedereen te stimuleren om zelf een tas mee te nemen tijdens het boodschappen doen.

Wat mag wel?

  • Je mag een stevige plastic tas meegeven tegen een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, mag de drogist bepalen (de overheid geeft als richtprijs 25 eurocent).
  • Je kunt ook het fenomeen statiegeldtas introduceren: een stevige tas die voor bijvoorbeeld één euro kan worden aangeschaft, maar die ook weer kan worden ingeleverd, waarna de klant zijn geld terugkrijgt.
  • Papieren tassen mag je wel gratis meegeven. Maar let op: een papieren tas met een plastic laagje (‘gelamineerd’) valt wel onder het verbod.
  • Je mag ook andersoortige (dat wil zeggen: niet-plastic) tasjes uitgeven, die meerdere keren gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld een linnen tasje met de naam en/of het logo van de drogist erop.
  • Maar je kunt natuurlijk ook vragen: “Gaat het zo mee?” of klanten stimuleren om een tasje van huis mee te nemen.

Informatiemateriaal

Gelukkig heeft het ministerie voor Infrastructuur en Milieu winkeliers een pakketje gestuurd met daarin posters en kassa-stickers, waarin klanten worden gestimuleerd een eigen tas mee te nemen. Zo zien de klanten dat het vragen van geld voor een plastic tasje niet bedacht is door de drogist, maar dat de drogist zich hiermee houdt aan de wettelijke verplichting die geldt voor het hele bedrijfsleven.

 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017