Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Huisartsenstandaard over vitamine B12 tekort

Branchenieuws

Huisartsenstandaard over vitamine B12 tekort

06 november 2014
Deel met je vrienden
 
Huisartsenstandaard over vitamine B12 tekort

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een standpunt opgesteld over vitamine B12 tekort. Huisartsen kunnen dit gebruiken in hun advies. Het NHG merkt dat de publieke belangstelling groeit voor vitamine B12 en de gevolgen van een mogelijk tekort. De huisarts krijgt steeds vaker vragen van patiënten, die vitamine B12 tekort zien als de oorzaak van aspecifieke klachten die zij hebben als vermoeidheid of duizeligheid.

Het is goed dat er meer aandacht is voor vitamine B12 tekort als aandoening. Wel is door verschillende partijen opgemerkt dat het standpunt te afwachtend is.

NHG standpunt

Volgens NHG is vitamine B12 suppletie aan te bevelen bij mensen met een verlaagde B12-waarde in hun bloed (minder dan 148 pmol/L). Dit is iets wat bij oudere mensen vaker voorkomt. En bij klachten die duiden op een B12-tekort. Opvallend is dat het gebruik van supplementen met (hoge dosering) vitamine B12 de voorkeur heeft boven het geven van injecties.

Enkele kernboodschappen uit de NHG standaard zijn:

  • Er bestaat geen test waarmee met zekerheid kan worden aangetoond of uitgesloten dat een vitamine-B12-tekort de oorzaak is van klachten.
  • Bij een vitamine-B12-spiegel lager dan 148 pmol/l en klinische verschijnselen bestaat de behandeling uit 1000 microgram vitamine B12 oraal per dag. Dit komt overeen met 40.000% van de ADH voor vitamine B12.
  • Bij klachten die duiden op een vitamine-B12-tekort en een laag-normale B12 spiegel kan een extra bloedonderzoek worden gedaan. Of er kan direct een voedingssupplement met 1000 microgram B12 per dag worden geprobeerd.

Commentaar

Het is goed dat er meer aandacht is voor vitamine B12 tekort als aandoening. Wel is opgemerkt dat het standpunt erg behoudend is. Vitamin B12-deficiency Diagnosis en de Stichting B12 Tekort vinden het NHG standpunt te afwachtend. In hun reacties valt te lezen dat het te lang duurt voor men aan een vitamine B12 tekort denkt als mogelijke oorzaak van klachten. Zij zijn van mening dat ook bij twijfel en bij aanwezigheid van klachten gerelateerd aan een vitamine B12 tekort tot behandeling moet worden overgegaan. Een vroege diagnose en adequate behandeling met vitamine B12 kan aanvullend (duur) onderzoek besparen en mogelijke (neurologische) schade voorkomen.

Bronnen:

Tjerk Wiersma, Helen Woutersen-Koch (sept 2014) NHG standpunt Diagnostiek van vitamine B12 deficiëntie; Huisarts & Wetenschap

Auwerda & Plattèl et al.; 2014; Reactie op het nieuwe NHG-Standpunt Diagnostiek van vitamine B12-deficientie, gepubliceerd op 3 september 2014

Reactie Stichting B12 Tekort op het NHG Standpunt vitamine B12

 

Bron: NPN
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017