Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Lancering keurmerk 'Erkend Specialist in Zelfzorg'

Branchenieuws

Lancering keurmerk 'Erkend Specialist in Zelfzorg'

01 oktober 2013
Deel met je vrienden
 
Lancering keurmerk 'Erkend Specialist in Zelfzorg'
Op 10 september lanceerde het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) een nieuwe naam en nieuw logo voor haar keurmerk voor verantwoorde verkoop van zelfzorggeneesmiddelen: de Erkend Specialist in Zelfzorg. Ook is de consumentenwebsite www.erkendspecialistinzelfzorg.nl gelanceerd. Hiermee is een startschot gegeven aan een serie activiteiten waarmee de drogisterijbranche, via goede voorlichting en verantwoorde zorg, haar bijdrage wil leveren aan veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen door consumenten.
 
Het is van belang dat het juiste middel voor een zelfzorgkwaal wordt gebruikt. En net als bij receptgeneesmiddelen kan ook het (onbedoeld) verkeerd gebruik van zelfzorggeneesmiddelen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo zijn er bijvoorbeeld zelfzorgmiddelen waarmee men niet mag autorijden of middelen die niet bij zwangerschap gebruikt kunnen worden. Het is dus belangrijk dat consumenten goed advies krijgen bij de aankoop van een zelfzorggeneesmiddel. Daarom vereist de Geneesmiddelenwet dat bij de verkoop van de meeste zelfzorggeneesmiddelen verantwoorde zorg geleverd moet worden.
 

De 5 zekerheden

De drogisterijbranche vult de wettelijke eis van verantwoorde zorg in met het keurmerk ‘Erkend Specialist in Zelfzorg’. Kern van dit kwaliteitssysteem voor geneesmiddelenverkoop vormen de ‘5 zekerheden’: 
  • de kassacheck als controle of de klant advies wil;
  • advies door deskundig personeel;
  • waar nodig doorverwijzing naar de huisarts;
  • aandacht voor veilige verkoop van zelfzorggeneesmiddelen;
  • continue monitoring en bijsturing van kwaliteit van de zelfzorgvoorlichting.

Drogisterijen met het keurmerk moeten voldoen aan strenge eisen omtrent de geneesmiddelenverkoop en worden jaarlijks gecontroleerd. Ze zijn te herkennen aan het blauwgroene raamvignet . Het kwaliteitssysteem is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie en in 2010 positief beoordeeld door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
 

Consument niet bewust van risico’s

Inmiddels heeft 75% van de drogisterijen het keurmerk 'Erkend Specialist in Zelfzorg'. Een goede aanleiding voor de branche om bij de consument, door middel van een serie voorlichtingsacties, aandacht te vragen voor het belang van verantwoord geneesmiddelengebruik en goed zelfzorgadvies. Marten Hummel, directeur CBD: “Dat is nodig, want uit onderzoek blijkt dat veel consumenten zich niet bewust zijn van de risico’s van verkeerd gebruik, onvoldoende kennis hebben over juist gebruik van zelfzorggeneesmiddelen en bovendien niet weten over welke kennis de drogisterijmedewerkers beschikken.” 
 

Voorlichtingscampagne

Na deze kick-off volgt eind september een voorlichtingscampagne over bijwerkingen van geneesmiddelen, in samenwerking met het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb. Gevolgd door een voorlichtingscampagne over verantwoord gebruik van pijnstillers in de maand november, in samenwerking met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
 
Met goede voorlichting en verantwoorde zorg wil de drogisterijbranche de consument optimaal ondersteunen bij een veilig gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Een doelstelling die aansluit bij het overheidsbeleid op het gebied van gezondheidszorg, waarin meer eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van consument en patiënt gevraagd wordt. Er zal vaker een beroep worden gedaan op zelfzorg, waardoor de drogist een grotere rol krijgt in het zorgdomein én waardoor verantwoorde zelfzorg dus steeds belangrijker wordt.
 
Voor meer foto's kun je een kijkje nemen op de Facebook pagina van het CBD.
 
Bron: CBD
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017