Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Let op: waarschuwing bij verkoop antihoestmiddelen

Branchenieuws

Let op: waarschuwing bij verkoop antihoestmiddelen

24 mei 2016
Deel met je vrienden
 
Let op: waarschuwing bij verkoop antihoestmiddelen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft wederom meldingen gekregen over een ontregelde bloedstolling van mensen die bloedverdunners slikken na het gebruik van noscapine; de werkzame stof in veel hoestdranken of –tabletten. Iets om mee te nemen in je advies.

Zes meldingen

Lareb ontving tussen april 2007 en september 2014 zes meldingen van apothekers over interactie tussen bloedverdunners en een middel dat noscapine bevat. De wisselwerking betreft alleen cumarine preparaten (de medicijnen met acenocoumarol en fenprocoumon) en niet aspirine (bloedplaatjesremmers) en/of de nieuwe orale directe antistollingsremmers (DOAC). Alle patiënten gebruikten deze bloedverdunners langere tijd en hadden stabiele INR-waarden (de snelheid waarmee bloed stolt) voordat zij noscapine gebruikten. Na de start met noscapine ondervonden zij een stijging van het INR en als zij het gebruik van noscapine staakten, herstelde het INR zich.

Alert zijn bij verkoop

Bloedverdunners of antistollingsmiddelen behoren tot de tien geneesmiddelgroepen die de meeste potentieel vermijdbare geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen veroorzaken. Bijsluiters van zelfzorgmiddelen zijn echter nog niet aangepast. Als drogisterijmedewerker is het daarom belangrijk om consumenten te wijzen op de mogelijke interactie tussen een hoestmiddel met noscapine en bloedverdunners of antistollingsmiddelen.

Ook antischimmelpreparaten

Hoestmiddelen zijn niet de enige zelfzorgmiddelen die een negatieve invloed kunnen hebben bij het gebruik van bloedverdunners of antistollingsmiddelen. Lareb wees al eerder op de mogelijke interactie met miconazolnitraat; een antischimmelpreparaat dat ook bij de drogisterij te koop is. 

 
Bron: Lareb
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017