Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Nederlands betalingsverkeer efficiënt door same...

Branchenieuws

Nederlands betalingsverkeer efficiënt door samenwerking

26 november 2013
Deel met je vrienden
 
Nederlands betalingsverkeer efficiënt door samenwerking
Doordat banken en vertegenwoordigers van de detailhandel, horeca en benzinebranche (verder: toonbankinstellingen) nauw samenwerken is het betalingsverkeer de afgelopen jaren nog efficiënter en veiliger geworden, een voorbeeld voor de rest van Europa. 
 
Nederland is erin geslaagd het betalingsverkeer in ongekend korte tijd op Europese leest te schoeien. De gezamenlijke sturing naar het pinnen - de betaalwijze die maatschappelijk gezien het meest efficiënt en veilig is – leidde tot enorme groeicijfers van zowel pinautomaten als pinbetalingen. Bovendien zijn onze ondernemers in vergelijking met hun collega’s in omringende landen aanzienlijk goedkoper uit met hun betalingsverkeer. Daar profiteren consumenten in Nederland van. 
Dit blijkt uit een evaluatierapport over de periode 2009-2012 dat vandaag aan de voorzitter van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, Frank Elderson is aangeboden door Jacques Parson en Chris Buijink, voorzitter en bestuurslid van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen.
 

Samenwerking sinds 2005

Banken en vertegenwoordigers van toonbankinstellingen begonnen hun samenwerking in 2005 toen zij een Convenant Betalingsverkeer afsloten. Zij besloten gezamenlijk te streven naar efficiënter, veiliger en betrouwbaarder betalingsverkeer en hiervoor ook gezamenlijk projecten op te zetten. Dit leidde onder andere tot campagnes om het pinnen te stimuleren, voorlichting aan ondernemingen hoe zij hun betalingsverkeer het gunstigst kunnen inrichten en een project om het nieuwe pinnen twee jaar eerder in te voeren dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het bestuur van de Stichting is trots op de bereikte resultaten.
 

Uitdagingen

Er resteren voor de toekomst nog voldoende uitdagingen, aldus het bestuur: nog steeds wordt in Nederland meer contant geld opgenomen dan nodig is en is er nog veel ruimte voor groei van het elektronisch betalen. Daarnaast is het zaak de efficiency de komende jaren vast te houden en innovaties in te zetten voor meer snelheid en gemak van het betalingsverkeer. 
Op dit moment spreken banken en vertegenwoordigers van toonbankinstellingen over hun samenwerking in de periode na 2013.
Bron: Efficientbetalen
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017