Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Nieuwe regels voor informatie over voedingssupp...

Branchenieuws

Nieuwe regels voor informatie over voedingssupplementen

07 januari 2015
Deel met je vrienden
 
Nieuwe regels voor informatie over voedingssupplementen

Vanaf december 2014 gelden er nieuwe regels voor de informatie die bij levensmiddelen en voedingssupplementen moet worden verstrekt. Op verpakkingen en bij online verkoop. NPN legt uit wat u hiervan als drogist zult merken.

Aangepaste verpakkingen

Voor verpakkingen van voedingssupplementen golden al veel voorschriften over welke informatie er precies op moet staan. Een wijziging is dat alle verplichte informatie in een bepaalde lettergrootte moet worden weergegeven. Bij voedingssupplementen hebben we te maken met veel verplichte informatie en relatief kleine verpakkingen. Dan is het voor fabrikanten soms puzzelen om alles erop te krijgen. Mogelijk dat etiketten er daardoor iets anders uitzien.

Allergenen duidelijker 

Gluten, melk, noten en bepaalde andere stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Deze allergene stoffen moeten volgens de nieuwe wet extra duidelijk worden weergegeven in de lijst met ingrediënten. Zo zijn ze voor consumenten sneller zichtbaar. 

Referentie-Inname

Nieuw is de term ‘referentie-inname’ voor het uitdrukken van de hoeveelheid voedingsstoffen. Nu wordt daar het bekende ADH voor gebruikt, ofwel de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Deze term gaf te veel het idee dat dit een aanbeveling is. Terwijl dat voor bijvoorbeeld zout of vet niet het geval is. De term ‘referentie inname’ geeft een richtlijn, zonder een aanbeveling te doen hoeveel mensen zouden moeten binnenkrijgen. De waardes blijven inhoudelijk gelijk.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen de term ‘ADH’ blijven gebruiken. Tenslotte is die voor vitamines en mineralen erg bekend. Al mag ook ‘referentie-inname’ worden gebruikt. We zien dat steeds meer supplementenbedrijven dat doen. Het is dus goed mogelijk dat u dat straks op etiketten tegenkomt.

Online verkoop

Indien u als drogisterij ook online actief bent, is het goed om te weten dat de verplichte informatie van de verpakking ook op de website weergegeven moet worden. Consumenten moeten vóór aanschaf van een voedingssupplement alle informatie kunnen inzien, zoals de ingrediënten, hoeveelheden en specifieke meldingen over de samenstelling en het gebruik van het product. De datapool GS1DAS werkt aan een uitbreiding van haar systeem, om mogelijk te  maken dat tussen leveranciers en webshops voedselinformatie kan worden uitgewisseld.

Voorraad 

De nieuwe wetgeving is ingegaan op 13 december 2014. Vanaf die datum moeten webshops op orde zijn. Ook etiketten die vanaf die datum in de handel worden gebracht, moeten aan de nieuwe eisen voldoen. Productetiketten die voor 13 december zijn gedrukt, mogen worden uitverkocht tot de voorraad op is. 

Bron: Tekst: Saskia Geurts
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017