Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>NPN legt uit: Adviesrol van de drogist is uitge...

Branchenieuws

NPN legt uit: Adviesrol van de drogist is uitgebreid

01 oktober 2013
Deel met je vrienden
 
NPN legt uit: Adviesrol van de drogist is uitgebreid
Door de Claimsverordening wordt de adviesrol van de drogist of drogisterijmedewerker nog belangrijker. Door de verordening staat er namelijk op verpakkingen van voedingssupplementen minder informatie over de gezondheidseffecten dan voorheen. Toch wil de consument graag weten wat het product doet. Hoe speel je daarop in en waar haal je je informatie vandaan?
 

De Claimsverordening

De Claimsverordening is Europese wetgeving die bepaalt welke gezondheidsbeweringen over een levensmiddel wel of niet zijn toegestaan. Hiervoor zijn alle gezondheidsclaims, zoals ‘ondersteunt de afweer van het lichaam’ wetenschappelijk getoetst. Slechts 10 procent van de onderzochte gezondheidsclaims heeft de procedure en wetenschappelijke toetsing doorstaan. Vitaminen en mineralen hebben veel toegelaten gezondheidsclaims. Vitaminen en mineralen zijn zeer goed onderzocht en worden al jaren gebruikt. Maar er zijn ook veel gezondheidsclaims niet toegelaten. Met name gezondheidsclaims voor nieuwere stoffen, zoals het coenzym Q10. Dit betekent dat er op de verpakking van producten als Q10 geen informatie meer staat over wat het voor de gezondheid doet.
 

Adviesrol uitgebreid

Het is belangrijk om te beseffen dat klanten voor informatie over gezondheidseffecten van voedingssupplementen nu niet altijd meer de verpakking kunnen raadplegen. Zij zullen daardoor sneller een beroep doen op jouw advies. Jouw adviesrol is dus uitgebreid. Maar hoe weet je wat de werking is van een bepaald ingrediënt? Waar vind je betrouwbare informatie?
 

Kiesvoorietsextra.nl

De website kiesvoorietsextra.nl bevat uitgebreide informatie over ingrediënten van supplementen en de werking ervan. Ook worden hier aanbevelingen gegeven voor allerlei doelgroepen, zoals zwangeren, ouderen en kinderen of voor specifieke situaties als medicijngebruik. Kiesvoorietsextra.nl is niet direct gekoppeld aan producten of bedrijven. De website is een handige en betrouwbare bron en kan een nuttige aanvulling zijn op jouw advies aan de consument.
 

Geen claim, geen gezondheidseffect?

Het is niet zo dat gezondheidsclaims die niet meer zijn toegestaan per se onjuist zijn. De enige zekerheid die bestaat, is dat de goedgekeurde claims voor 100 procent wetenschappelijk zijn onderbouwd. Daarnaast moeten nog heel veel (mogelijke) effecten van stoffen worden onderzocht. Effecten van voeding bijvoorbeeld zijn soms pas na langer gebruik merkbaar. Dat maakt dat het aantonen van effecten van voeding op de gezondheid een lastige zaak is en er vaak een lange tijd van intensief onderzoek nodig is om een toegestane claim te kunnen verkrijgen. Tot die tijd wil de klant natuurlijk informatie over producten die nog geen toegestane gezondheidsclaim hebben. Op kiesvoorietsextra.nl vind je informatie over stoffen die waarschijnlijke of aannemelijke gezondheidseffecten hebben, maar hier (nog) geen informatie in reclame-uitingen en op verpakkingen over mogen geven.
Bron: Lijfblad 8
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017