Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>NPN legt uit: sport & supplementen

Branchenieuws

NPN legt uit: sport & supplementen

30 mei 2014
Deel met je vrienden
 
NPN legt uit: sport & supplementen
Met het mooie weer is het aantrekkelijk om lekker buiten te sporten. Sporten vraagt een grote prestatie van je lichaam. Voldoende training en gezonde voeding vormen de basis, een supplement kan een goede aanvulling bieden.
 

Gezondheid en prestatie

Sporters willen tijdens het sporten zowel hun sportieve prestaties als hun gezondheid verbeteren. Dat geldt niet alleen voor topsporters, maar ook voor fanatieke recreatieve sporters. Een onderzoek onder topsporters laat zien dat 70 procent van de sporters ooit één of meer supplementen heeft gebruikt ter ondersteuning van de sportprestatie.
 

Nuttig?

Vaak worden tijdens of na het sporten koolhydraatrijke snacks of eenzijdige pastamaaltijden gegeten om de verbruikte energie aan te vullen. Deze zijn niet altijd even rijk aan vitamines en mineralen. Het gebruik van een vitamine-/mineraalsupplement kun je dan zien als een soort basisverzekering. Het is een eenvoudige manier om er als sporter zeker van te zijn dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast zijn er voedingssupplementen voor een specifiek gezondheidsdoeleinde. Zo is voor sporters de weerstand belangrijk, die onder druk kan komen te staan tijdens en na een zware lichamelijke inspanning.  
 

Populaire producten

Er zijn veel sportsupplementen verkrijgbaar en in bepaalde sporten wordt het gebruik van supplementen sterk gepromoot: voor spiermassa, voor energie, voor het juiste gewicht of voor prestatie. Aan het gebruik als algemene aanvulling op de voeding of voor de weerstand wordt – ten onrechte − minder snel gedacht. Terwijl dit juist voor de algehele gezondheid van de sporter heel belangrijk is. De volgende producten zijn om deze reden onder topsporters populair:
  • multivitaminen;
  • visolie;
  • vitamine C;
  • probiotica.

Streng getest

Voor topsporters is het essentieel dat zij producten gebruiken die vrij zijn van dopinggeduide stoffen. Al geeft supplementengebruik bijna nooit problemen. Maar via het zogenaamde NZVT-systeem worden voedingssupplementen zeer streng getest op afwezigheid van dopinggeduide stoffen. Ook gewone sporters kunnen het een prettig idee vinden om supplementen te gebruiken die gegarandeerd vrij zijn van dopinggeduide stoffen. Op de website www.antidoping.nl/nzvt vind je welke merken en producten getest zijn. 
 

Meer weten?

Lees voor meer informatie het artikel ‘Supplementen en topsport – een combinatie die veel losmaakt’ in het NPN magazine. In dit artikel vertelt sportdiëtist Floris Wardenaar tijdens een interview over het nut en gebruik van voedingssupplementen in topsport. Een deel van zijn interview is in dit artikel verwerkt. 
Bron: Lijfblad 04
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017