Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>NPN legt uit: voedingswinst voor ouderen is mog...

Branchenieuws

NPN legt uit: voedingswinst voor ouderen is mogelijk

11 maart 2014
Deel met je vrienden
 
NPN legt uit: voedingswinst voor ouderen is mogelijk
Slechts één op de vier 70-plussers volgt het advies op om extra vitamine D te slikken, terwijl dit door de Nederlandse Gezondheidsraad wordt aanbevolen. Dit blijkt uit het rapport De voeding van zelfstandig wonende ouderen dat het RIVM onlangs presenteerde1. Werk aan de winkel dus om het gebruik van vitamine D-supplementen onder 70-plussers te verhogen.
 

Gebruik onder 70-plussers

Bijna de helft van de ondervraagde 70-plussers gebruikt voedingssupplementen. In de winter is er meer aandacht voor supplementen: dan gebruikt 45 procent van hen supplementen, tegenover 38 procent in de zomer. Vooral multivitaminen en mineralen doen het goed, dit zijn de meest gebruikte supplementen. Glucosamine- en visoliesupplementen zijn de meest populaire niet-vitaminen of mineralen. Verder blijkt dat meer vrouwen dan mannen voedingssupplementen gebruiken. 
 

Winst behalen

Met het ouder worden krijg je minder voedingsstoffen binnen. Dit komt onder andere door een verminderde eetlust en het feit dat voedingsstoffen minder goed opgenomen worden in het lichaam. Ook medicijngebruik kan de opname van voedingsstoffen remmen. Er valt hier dus nog een hoop winst te behalen, want het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen is ook voor ouderen belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat voldoende vitamine D het risico op vallen en botbreuken vermindert? Supplementen kunnen een oplossing bieden. Ze dragen het meeste bij aan de totale inname van vitamine D, vitamine B1, B2, B6 en vitamine C. Gebruik doet de inname van deze vitamines voor 70-plussers met maar liefst 10 tot 12 procent stijgen. 
 

Lage innames

Bij bepaalde groepen ouderen komt een lage inname van vitamine A, B2, B6, foliumzuur, selenium en vitamine C veel voor. Denk hierbij aan ouderen met functionele beperkingen of chronisch zieken. Het is niet helemaal duidelijk of deze lage innames met gezondheidsproblemen geassocieerd kunnen worden. 
 

EXTRA, nieuws over supplementen

Dit artikel is eerder verschenen in de eerste uitgave van EXTRA, nieuws over voedingssupplementen, een nieuw initiatief van branchevereniging NPN. Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en is bedoeld voor iedereen die werkt op het gebied van voeding en gezondheid; zowel beleidsmatig, wetenschappelijk als binnen zorg en industrie. Jij als drogisterijmedewerker kunt ook op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de voedingssupplementenbranche. Meld je aan via www.npninfo.nl/nieuws/extra om de volgende edities van EXTRA in je mailbox te ontvangen. 
 
1 Ocke, M.C. e.a., Diet of community-dwelling older  adults 2010-2012. RIVM, 2013.
Bron: Lijfblad 2
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017