Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>NPN legt uit: winst door voeding en suppletie

Branchenieuws

NPN legt uit: winst door voeding en suppletie

02 juli 2013
Deel met je vrienden
 
NPN legt uit: winst door voeding en suppletie
Met investeringen in voeding valt veel winst te behalen, blijkt tijdens het NPN-symposium ‘Voedingstekort versus begrotingstekort’ dat op 11 april 2013 werd gehouden. We weten allemaal dat de overheid moeite heeft om de zorgbegroting rond te krijgen. Zorgkosten blijven onrustbarend toenemen. Er moet bezuinigd worden, maar hoe pak je dat aan?
 
Inzet op preventie, daar moet de focus liggen. Er is veel bewijs over de rol van voeding in gezondheid en hoe er op zorgkosten kan worden bespaard met voeding en suppletie. Maar zijn we hier voldoende alert op en weten consumenten hoe zij hieraan kunnen bijdragen? Op het symposium is gesproken over de rol van de health professional. Ook de drogisterijmedewerker kan een grotere rol vervullen.
 

Andere aanpak

‘Europa is een derdewereldland op het gebied van milde tekorten in jodium’, zo stelt reumatoloog Richard Verheesen. Ondanks investeringen neemt het aantal jaren dat we gezond zijn af. We leven langer, maar worden eerder chronisch ziek. Dit vraagt om een andere aanpak. Professor Weber, MD, suggereert dat op korte termijn en in individuele situaties suppletie een praktische oplossing is. Consumenten kunnen geholpen worden door goede voorlichting en adviezen.
 

Cijfers

Zo kan, volgens Professor Zittermann, 20% van de botbreuken voorkomen worden door extra vitamine D te slikken. Daarnaast heeft vitamine D ook andere gezondheidseffecten, die niet in de berekening zijn meegenomen. Dr. Marian van Bokhorst van het VU medisch centrum liet zien dat een investering van 76 euro per patiënt in extra voeding een ziekenhuisopname met één dag kan verminderen. Dit levert direct een besparing van 400 euro op. Deze bedragen liegen er niet om. En dat werpt meteen de vraag op waarom er niet meer in voeding en suppletie wordt geïnvesteerd.
 

Missing link

Voeding is nog te vaak de missing link in de behandeling door of adviezen van een arts. Terwijl duidelijk is dat medicijnen invloed hebben op de opname en uitscheiding van vitaminen en mineralen, ook wel micronutriënten genoemd. Hier wordt in behandelingen onvoldoende rekening mee gehouden. Zo beïnvloeden bijvoorbeeld bloeddrukverlagers en plaspillen de mineralenopname en -uitscheiding. Meer voorbeelden zijn te vinden op www.kiesvoorietsextra.nl. De health professional - iemand met kennis van de verschillende gebieden van medische zorg, wetenschap en voeding - kan hier een cruciale rol vervullen. Hij is in staat al deze gegevens over voeding en suppletie te koppelen. Met informatie van deze site kun je klanten met een persoonlijk en betrouwbaar advies helpen hun voeding te verbeteren.
 
 
 
Bron: Lijfblad 5
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017