Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Per 11 maart 2013 alle cosmetica dierproefvrij

Branchenieuws

Per 11 maart 2013 alle cosmetica dierproefvrij

26 maart 2013
Deel met je vrienden
 
Per 11 maart 2013 alle cosmetica dierproefvrij

Het handelsverbod voor dierproefvrije cosmetica gaat 11 maart 2013 volledig in werking. Het verbiedt de verkoop van cosmetica als het product of de ingrediënten voor de Cosmeticaverordening is getest op dieren. De cosmetica-industrie heeft altijd veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven om daarmee de veiligheid van haar producten te kunnen waarborgen.

De meest gestelde vragen en antwoorden op dierproefvrije cosmetica op een rijtje.

Worden cosmeticaproducten op dieren getest?

Nee, het is in Nederland en heel Europa verboden om cosmeticaproducten op dieren te testen. Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten zijn in Nederland al sinds 1997 verboden volgens de Wet op Dierproeven. Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 2004 in heel Europa bij wet verboden. Dit is onder meer het gevolg van de ontwikkeling van alternatieve testmethoden. De werkzaamheid van cosmetica wordt getest op menselijke vrijwilligers.

Worden cosmetica-ingrediënten op dieren getest?

Vanaf 11 maart 2009 worden er in Europa geen ingrediënten meer getest op dieren. De nieuwe cosmeticawetgeving, de Cosmeticaverordening, eist dat er vanaf 2013 geen cosmetica meer op de Europese markt is, waarvan de veiligheid van cosmetica-ingrediënten (vanaf genoemde datum) op dieren is getest. De veiligheid van cosmetica-ingrediënten in producten moet dan aan de hand van alternatieve testmethoden worden gegarandeerd.

Wat zijn alternatieven voor dierproeven?

Alternatieven zijn methodes van veiligheidsonderzoek van ingrediënten zonder dat daar dieren aan te pas komen. Het ontwikkelen van alternatieven is een complex en langdurig proces.
Grote cosmeticaondernemingen die een eigen ontwikkelingslaboratorium hebben, zijn al tientallen jaren volop bezig met het ontwikkelen van alternatieven. De grootste uitdaging ligt bij het ontwikkelen van testen voor het bepalen van de schadelijkheid van ingrediënten in het lichaam. Het is ingewikkeld om een biologisch systeem na te bouwen, dat alle biologische processen van het menselijk lichaam natuurgetrouw nabootst. Toch zijn er de laatste jaren goede resultaten geboekt, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van een kunsthuid van menselijke cellen. Wanneer een alternatieve methode ontwikkeld is, dient dit gevalideerd en goedgekeurd te worden door de EU.

Wat doet de cosmetica-industrie aan de ontwikkeling van alternatieven?

De cosmetica-industrie is actief deelnemer van het ‘European Partnership for Alternatives to Animal Testing’, gelanceerd door de Europese Commissie in november 2005. Initiatief voor deze samenwerking tussen industrie, overheden en maatschappelijke organisaties is afkomstig van de cosmetica-industrie. De cosmetica-industrie investeert hierin veel geld.


De cosmetica-industrie speelt een belangrijke rol bij het 3-V beleid: Verminderen (de noodzaak om dieren te testen tot een minimum beperken), Verfijnen (uitvoering van tests verder verbeteren), Vervangen (dierproeven vervangen door alternatieve methoden). Inmiddels heeft de EU meerdere alternatieve methoden voor dierproeven formeel beoordeeld en geaccepteerd. Die methoden moeten verplicht worden gebruikt. Enkele andere door de industrie ontwikkelde methoden worden nog door de Europese Autoriteiten geëvalueerd. De cosmetica-industrie hoopt op een snelle goedkeuring hiervan.

Kijk hier voor meer informatie en andere vragen en antwoorden over dierproefvrije cosmetica.

 
 
 


 

Bron: CBD
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017